Ovikens gamla kyrka

Byvandring i Oviken

Tidigare i höst ordnade Myssjö-Ovikens Hembygdsförening en byvandring. Med Christina Bengtsson i Borgvik som ledare startade årets vandring från Ovikens torg och följde Åbbåsvägen till Viken.

Redan år 1438 är det omnämnt att Helge och Martin i Backa bodde i närheten av vandringens startplats. Därav fick området heta Helgebacken och detta borde vara det rätta namnet för vad som idag benämnes Oviken. Christina berättade att Prästbordet fått namnet efter platsen där prästen bodde. Gamla prästgården, omnämnd redan på 1500-talet, fanns där Ovikens hembygdsgård nu ligger. Prästgårdslogen strax utanför hembygdsgården ligger kvar på sin ursprungliga plats. Christina beskrev hembygdsgården med alla dess ditflyttade byggnader – Logårdsstugan, Botåshärbret och Hakagårdsstugan. En ny prästgård byggdes 1865 och samtidigt byggdes ett hus för ”lannbonn” som skötte om egendomen. Senare restes Ovikens nya kyrka i närheten av nya prästgården. Nya kyrkan invigdes 1905.

Längs nuvarande väg 580 fanns en stor ladugård i kyrkans ägo och det fanns kyrkstallar för hästar till mässbesökarna. På samma sida som Ovikens gamla kyrka fanns gamla sockenstugan. I området fanns en barnaskola, gästgiveri för ”högre bemedlat folk” och övriga. Englunds affär, Ellas bageri och Göranssons pensionat fanns där också.

Vidare berättade Christina att det finns tre ödesbölen i området – Mågård, Kindgård och Kasta. Ödesbölen är bosättningar från tidig medeltid vilka senare blev övergivna och ödelagda.

Vi fortsatte till Skottgården, vars namn kanske kommer från Skates gård, omnämnd på 1400-talet. Vid den gården finns vid vägen en milstolpe, ursprungligen från 1857. Den utvisar avståndet 1 mil och då är det 1 svensk gammal mil som avses, cirka 10 688 meter.

Den medhavda matsäcken smakade bra under vår paus vid ordenshuset. Huset byggdes 1908 av logen Fjällblomman på mark, som Ol Ersa (Olof Eriksson) skänkt. Eftersom huset låg på Orrgårdens mark fick det heta ordenshuset i Orrgården.

Vi gick vidare mot Orrgårdens gård. Namnet härstammar från 1300-talet. Orre bodde där och senare nämns ”Björn i Orragård”. År 1840 byggdes storstugan. Änkan Brita Thomasdotter hade fått pengar vid försäljning av mark i Västra Arådalen. Storstugan står fortfarande finns kvar.

Björn Månsson berättade att hans släkt har funnits på Orrgården sedan början på 1700-talet och att hans mormor var född på gården.

Sista anhalten i vår byvandring var byn Viken. Den består av tre gårdar. Kilian Karlsson hade byggt och bott på första stället vi kom till. Men när Kilians fru dog i barnsäng 1931 var han efter en tid tvungen att flytta från gården. I Viken finns dessutom Gudmunds och Wåhlbergs.

Deltagarna tackade Christina för en mycket intressant vandring med berättelser om hus och folk som bott i gårdarna.

Text: Björn Månsson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Byvandring i Oviken

  1. Vill rätta till en felaktighet:
    Det var min farmor (inte mormor), som var född på Orrgården.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Boksläpp på Gammalgården

    Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

  • Park i Hallen

    Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

  • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

    I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

  • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

    Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an