Ovikens spelmanslag repeterar

I september i fjol underhöll spelmanslaget på ”Mötesplats Oviken”. Då gjorde 321an ett reportage om det. Nu blev undertecknad inbjuden att närvara vid en repetition som laget har en gång i veckan.

Jag tackade för inbjudan tog med fiol och nödvändiga reportage-attiraljer och så här blev det Jag försökte spela med, fotograferade och intervjuade kapellmästaren Anna Bolin.

Hur ser spelkalendern ut den närmaste framtiden?
– Närmast spelar vi på äldreboendet Dalsätra i Oviken. Där spelar vi ganska ofta och det är mycket uppskattat, säger Anna. Vi kommer att spela på spelmansträffen i Åsarna som är nära förestående. Ett seniorboende i Östersund, Valborg- och midsommarfirande i Oviken står också på agendan.

Medelåldern och är ganska hög i spelmanslaget, har ni några påläggskalvar?
-Äldst i gänget är brorsan, Olle Gustavsson med sina 83 år och yngst är Anna Itsegehl, berättar Anna Bolin. Det är svårt att få yngre förmågor att komma och öva med oss. I skolan har musiklärarna fiolgrupper, men det är mest på skoltid som de övar, och har kanske lite annan musik på sin repertoar? Skolorkestern kallas för Bergsträngarna. Vi önskar samarbete med ungdomarna annars kommer institutionen Ovikens spelmanslag att så småningom upphöra.

Spelmanslaget har underhållit med nuvarande utformning sedan 1995, alltså i 21 år! Detta spelmanslag har funnits så länge och synts på festivaler med mera. Orkestern har också gett ut två skivor, 2001 och 2004. Kapellmästare är Anna Bolin som spelar fiol, pratar med publiken och leder orkestern med den äran! -Ofta är vi tio eller elva när vi uppträder, berättar Anna.

Kompsektionen bestod av Alvar Andersson på bas och Britt-Ellen Helgesson på gitarr. Pianot trakterades av Dan-Anders Eriksson. Dragspelarna var tre till antalet: Bertil Nilsson, Nils-Olof Zackrisson och Olle Gustavsson. Fiolisterna var Bo Andersson, Berit Danielsson, och kapellmästaren själv, Anna Bolin.

Dragspelarna

Dragspelarna

 

Kompet och fiolisten Anna Itsegehl.

Kompet och fiolisten Anna Itsegehl.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an