Sockenstugan i Oviken

Myssjö-Ovikens Hembygdsförenings årsmöte

Som vanligt avhölls årsmötet i Sockenstugan i Oviken dit många medlemmar kommit för att höra vad som hänt under året samt välja nya funktionärer. Säkert lockade Lennart Borgebo Hackås, som stod för uppskattad underhållning före och efter årsmötet. Årsmötet leddes av Bertil Sivertsson med Berit Nilsson som sekreterare. Den nya styrelsen består av ordförande Pelle Eriksson Dillne, vice ordförande Peder Lundholm Oviken, kassör Kerstin Löök Oviken, sekreterare Margareta Kristiansson Älven, övriga ledamöter Agneta Gärdin Myrviken, Birgitta Karlsson Svensåsen, Torbjörn Lindgren Myrviken, Berit Nilsson Myrviken, Karin Paulsson Västnår samt suppleanter Börje Karlsson Landsom, Märta Svensson Hanabacken, Märtha Broddesson Ångron och Ulla-Märta Ivansson Högarna. Björn Månsson, kassör under de senaste 8 åren, och Karin Jirdén, sammankallande i valkommittéen under många år, avtackades.
Antalet medlemmar i den mycket aktiva föreningen har ökat till nära 300.
I januari kom Bo Oscarsson till Sockenstugan och gästade studiecirkeln Oviksmålet. Han föreläste om olika dialekter inom jämtskan. Den grupp, som under flera år diskuterat Oviksmålet, gårds- och byanamn under ledning av Christina Bengtsson, lyssnade med stort intresse. Lagom till årsmötet var kompendiet ”Oviks- och Myssjömålen” klart.
Efter Vasaloppsgudstjänsten med Per Boreklev visade Gösta Olsson Frösön filmer om arbetshästen och fjällbondens liv. På våffeldagen höll Anders Hansson Jamtli föredrag om husoffer.
På Hembygdsgården var som alltid midsommarfirandet en av sommarens höjdpunkter med cirka 500 besökare i alla åldrar. Midsommarstången kläddes av barnen. De fick hjälp av vuxna att resa den. Därefter blev det dans och lekar till musik av Ovikens Spelmanslag samt kruskalas.
30 – 31 juli firades Snillerikets nationaldag och detta år även på Hembygdsgården. Chistina Bengtsson berättade om riksspelmannen ”Anners i Logårn”, ett av snillena i Snilleriket. Anders Heljeback var född i Logårdsstugan, vilken flyttades till Hembygdsgården på 1930-talet från Logården.
De populära våfflorna har serverats lördagar och söndagar hela sommaren med hjälp av våffelstekarlag från bygdens många byar. Första advent bjöds besökarna på glögg. Inne fanns kaffe, saffransbröd och ”julkrusa” .
I början av augusti inbjöds till byvandring genom Älven. Ett trettiotal deltagare blev väl omhändertagna och fick många fina berättelser om vad som tilldragit sig i byn de senaste århundradena.
I november medverkade ett 25-tal personer under ledning av Briana van Epps, doktorand vid Lunds universitet, i en pågående studie av Oviksmålet. Studien blir en del av Brianas doktorandarbete. Till sin hjälp hade hon Yair Sapir, universitetslektor vid Kristianstads Högskola och kunnig bland annat i älvdalsmålet.

Under hela året har en grupp under ledning av Christina Bengtsson, diskuterat ämnet ”Vått e de henne?”på Mötesplats Oviken. Deltagarna har tagit med sig föremål som de inte visste vad det var eller så fick de andra fundera ut vad föremålet hette och vad det användes till.
Arbetet med att tjära taken på Hembygdsgårdens byggnader har fortsatt och kommer att avslutas under 2017.
Björn Månsson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an