Christina Bengtsson Foto Oviken.se

Fullt hus på Hembygdsgården i Oviken

Så blev det när Myssjö-Ovikens Hembygdsförening anordnade en berättarafton med temat ”Folk som bott i bygden och gjort avtryck”. Trots konkurrens av ÖFK:s kvalmatch i fotboll denna kväll, fylldes Logårds-stugan med ett stort antal förväntansfulla och intresserade åhörare, vilka hade kommit för att höra Christina Bengtsson, Borgvik, berätta. 

Christina började med lite historik om Oviken. Namnet omnämns i pergamentsbrev redan år 1314, då som Owik. Pilspetsar har hittats och daterats till 1500 år f.Kr. Odling av marken i Oviken började 100-200 e.Kr. En av de äldre gårdarna i Oviken är Orrgården. Gården är omnämnd redan år 1431. Christina uppehöll sig först kring människor, som bott i Orrgården på 1800-talet. På 1870-talet föddes där tre döttrar, Brita, Maria och Anna Märta. De gifte sig med varsin driftig man, vilka tillsammans fick gå under beteckningen ”mågarna”. 

Brita gifte sig med Olof Eriksson från Billsåsen, Maria med Måns Jönsson från Häggen och Anna med Gabriel Eriksson från Häggen.
Mågarna – tillsammans eller var för sig – kom med sina gärningar kring sekelskiftet och i början av 1900-talet att göra starkt och bestående avtryck i bygden. Christina menade att utan de starka och duktiga döttrarna från Orrgården hade mågarna inte kunnat göra detta.

De tre mågarna var starkt engagerade bland annat i nykterhetsrörelsen och såg till att ordenshus byggdes. För att bättre kunna ta till vara böndernas mjölk medverkade Olof till att ett mejeri anlades i Borgvik nära Myråns utlopp. Måns medverkade till att ålderdomshemmet, Björkhem, byggdes i Side. Han importerade tallfrön från Tyskland, drev upp plant på ”experimentfältet” nära Häggsågen och planterade ut den. Dessa tallar blev stora och resliga. Först på senare tid har flertalet avverkats. Gabriel byggde kvarnen i Västnor och grävde diken upp över fjällmarkerna för att omleda vatten och få större vattenflöde till Västnorån. Gabrieltjärn bär hans namn. Förutom detta var mågarna engagerade i diverse projekt, i banker samt i politiken i såväl kommun som region. 

Köket hos Ol’Ors i Borgvik var ofta mågarnas mötesrum med diskussioner och planeringar. Christina var idel öra och lärde mycket om folk och om samhället, där hon satt på vedlåren i köket och lyssnade.

Christina tackades med ord och applåder för en mycket trevlig kväll. Vi ser fram emot nästa berättarkväll med hennes fantastiska kunskapsförmedling.

Text Björn Månsson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Boksläpp på Gammalgården

    Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

  • Park i Hallen

    Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

  • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

    I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

  • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

    Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an