Stefan Hallgren är delägare i det växande Myrviksföretaget Innosund som säljer solceller.

Solkraft är växtkraft i Myrviken

Solcells- och elektronikföretaget Innosund i Myrviken är en del av en pågående solelsrevolution. Förutom att sälja solcellsanläggningar tar de också strid för en rättvis marknad.

Priserna för solceller har sjunkit med 70 procent sedan 2009, det är något som Myrviksföretaget Innosund märker av, efterfrågan på deras solceller ökar ständigt. När 2015 är slut kommer de att ha installerat dubbelt så många anläggningar som under 2014.
– Vår stora utmaning är att hinna med att göra alla installationer som krävs, vi jobbar ständigt med att förbättra våra metoder utan att tumma på kvaliteten i det vi levererar. Idag kan vi påbörja arbete med en ny anläggning var tredje dag, säger Stefan Hallgren som är delägare i företaget som 2014 utsågs till årets företag i Berg. Innosund har idag sex anställda och utöver det sysselsätter man lokala elektriker och byggare.
Företaget startades av Stefans kollega Martin Borin i början av på 2000-talet och då inriktade de sig främst på att reparera söndrig teknik – det blev billigare för konsumenten och bättre för miljön.
– Istället för att köpa en ny centraldator till en bil för 25 000 kronor så lagade vi den för 3 000 med garanti, snabbt kunde företaget växa och få fler kunder i Sverige och övriga Europa. Den första solcellsanläggningen installerade de 2009 och efter det växte antalet i maklig takt år från år, men de senaste åren har efterfrågan brakat i väg ordentligt, säger Stefan Hallgren som själv varit med på Innosundtåget sedan ungefär ett och ett halv år tillbaka. Tidigare har han arbetat inom IT-branschen och inom kultursektorn.

Sverige och världen står inför ett teknikskifte när det gäller elproduktion, människor går från att vara konsumenter till att vara producenter av el. För Innosund betyder det att framtiden ser ljus ut, och när Stefan Hallgren blickar framåt så finns det egentligen bara ett orosmoln på Innosunds- och solcellshimmeln.
– Vi som alla andra branscher är beroende av stabila och långsiktiga spelregler, det är avgörande för hur snabbt vi ska kunna växa – växa kommer vi göra ändå, säger Stefan Hallgren och fortsätter:
– När jag sitter ner med kunder vid deras köksbord så är det främsta skälet för att investera att de vill bli oberoende och mindre känsliga för svängningar på elmarknaden. Idag har vi nått till ett stadie då tillräckligt många har installerat en solcellsanläggning för att marknaden ska ha ett eget liv. Snart känner alla någon som har en egen anläggning och då är tröskeln borta så att fler kan hänga på, berättar Stefan Hallgren som upplever att efterfrågan hela tiden ökar.
– En viktig regelförändring som skulle ge skjuts åt oss och många andra solcellsföretag är möjligheten att installera solcell i sommarstugan, på en avlägsen åkerplätt eller på en verksamhetslokal och sedan kvitta den mot sin konsumtion i villan, idag är kvittningsmöjligheten kopplad till elmätaren och inte individen, säger
Stefan som tycker att politikerna är fega och håller elbolagen om ryggen.
– Det finns ett uttryck som säger ”keep the cat in the box” och det är nog det som sker just nu, regeringen är återhållsam och vill gärna kontrollera utvecklingen för att inte skada elbranschens traditionella affärsmodeller och statens möjligheter till skatteintäkter. Tänk om katten skulle släppas fri – då skulle marknaden fullständigt explodera, säger Stefan och skrattar.

Innosund har idag en marknadsandel på 40-50 procent i mätområdet Jämtland och Västernorrland enligt statistik från Energimyndigheten, det trots att de själva bara installerar inom en radie på cirka 15 mil från Myrviken. Förutom att sälja solceller har även företaget tagit upp kampen för en rättvis marknad.
– Vissa elbolag betalar mer per kilowatt till de solelproducenter som köper anläggning via elbolaget än om anläggningen är köpt av exempelvis oss. Det blir en osund konkurrens som skadar oss och många andra företag som ”bara” levererar solcellsanläggningar.
Vi kommer att driva frågan vidare och ända upp i marknadsdomstolen om det behövs, säger Stefan Hallgren som också berättar att de får backning från flera andra företag i deras sits.
För elbolagen ser Stefan att de måste hitta nya affärsmodeller, i takt med att fler och fler producerar sin egen ström ställs krav på smartare elnät där kraften kan regleras och flyttas dit den behövs mest för tillfället.

Varsågod! Denna artikeln från 321an Magasin bjuder vi på.

Vill du läsa mer om egen energi så rekommenderar vi att du köper vårt senaste nummer, vill du prenumera så har vi just nu ett fint prenumerationserbjudande.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Boksläpp på Gammalgården

    Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

  • Park i Hallen

    Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

  • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

    I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

  • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

    Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an