Tandvård. Foto: all-free-download.com

Oviksbornas protest sköt upp beslut om Folktandvården

Över 300 personer skrev på protestlistorna mot en nedläggning av Folktandvården i Myrviken och bygdens protester fick effekt så till vida att regionfullmäktige blev tvungna att återremittera frågan till sitt möte i april.

Anne Pierre är ordförande i Ovikens företagarförening och en av de som engagerat sig mot en nedläggning av Folktandvården i Myrviken, hon anser att det är fel väg att gå:
– Att lägga ner mottagningen är att gå bakåt, att behålla den är att se framåt och i Oviken/Myrviken vill vi satsa för framtiden. Vi tror att små välfungerande mottagningar som finns nära människor är mycket bättre än stora, alltså tvärtemot det som majoriteten i fullmäktige vill driva fram.
Bakgrunden till nedläggningshoten är att regionen behöver spara cirka 100 miljoner, fem av dem ska sparas i Folktandvården. Genom den planerade strukturomvandlingen hoppas majoriteten på att få en effektivare Folktandvård och att det ska bli lättare att rekrytera personal då klinikerna blir större. Utöver kliniken i Myrviken har det också föreslagits att de i Kälarne, Gällö, Föllinge och Hammerdal ska stängas. Ett ursprungsförslag som presenterades i höstas innehöll nedläggning av sju mottagningar, något som bantades till fem efter dialog med medborgarna på berörda orter.

Det var under invigningen av Mötesplats Oviken som PRO och Ovikens företagarförening samlade in över 300 namnunderskrifter. De lämnades sedan över till regionfullmäktige den 11/2. De hade också skickat en skrivelse där de ville påvisa varför mottagningen ska vara kvar, deras skrivelse hade dock slarvats bort och fanns därför inte med när fullmäktige skulle sammanträda.
– Jag, Russ Murtagh och Joakim Karlsson åkte till mötet för att lämna protestlistorna, när frågan väl skulle tas upp fanns inte vår skrivelse med, man skyllde på slarv i posthanteringen eller i diarieförandet. Ordförande i fullmäktige ville inte göra ett undantag, men under den efterföljande debatten läste Elise Ryder Wikén (m) upp vår skrivelse för fullmäktige, och Eva Hellstrand (c) föreslog att ärendet än en gång skulle återremitteras, vilket det också gjorde. Nu ska frågan upp på regionfullmäktige i april, säger Anne Pierre som ser det som skedde som en seger:
– Vi har verkligen satt ner foten i frågan, vi har stått upp för vår Folktandvård och nu har vi mer tid på oss att visa att den ska vara kvar. Det är en välfungerande och fullbelagd mottagning med nästan 1700 patienter, säger Anne som också påpekar vad mottagningen betyder för bygden:
– Folktandvården betyder oerhört mycket för oss, det är en basservice som ska finnas. Främst är det viktigt för de unga och gamla. De gamla kan ha svårt att ta sig till Svenstavik och för de unga kommer det försvinna värdefull skoltid när de ska åka till Svenstavik.

Anne och de andra som är engagerade för Folktandvården i Myrviken hoppas att den ska bli kvar i regionalregi, men om det krävs så är de inte rädda för att starta en privat mottagning.
– På Ovikenbolagets årsmöte den 17/2 har vi bjudit in Annika Cederlund från Fjällhälsan, hon ska berätta om hur de gjort i Hede, säger Anne som ändå hoppas och tror att politikerna ska ändra sig och behåller den servicen som finns idag:
– Om allt annat misslyckas och de lägger ner, då måste vi ta saken i egna händer. Det kommer att behövas mycket engagemang från folk i bygden, och jag vet att det både finns kraft och vilja, det trots att vi just genomfört ett så stort projekt som Mötesplats Oviken där många lagt oerhört mycket energi.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Tillrättaläggande!!

  Igår, söndagen den 13 januari, publicerades av misstag en artikel här på Hallenbygdens webbtidning 321an.se med rubriken ”Fiskodling i Kall en stor miljörisk.”  En artikel, som vi efter granskning i […]

 • Dragning av Hallen-Oviken Lions Kalenderlotteri 2019

 • Dagens heta tips!

  Påminnelse om julgransplundringen på Månsåsens bygdegård i morgon söndag den 13 januari mellan klockan ett och tre. Musik av Ovikens spelmanslag. Kaffe med dopp. Lotterier. Dans runt granen med Anna […]

 • Nostalgi och tack för mig

  Hej alla läsare av webbtidningen www.321an.se  . Ändringar på gång! Undertecknad har nu sagt upp sig till den sista februari. Vem eller vilka som tar över efter mig är i […]

 • PRO Hallen firade in Julen med Jullunch och underhållning.

  PRO Hallen har haft sin sedvanliga jullunch på Bjurgården. Under tiden underhöll ”Olle Hemmingssons Trio” som består av Olle, Valter och Curt-Göran. 35 personer välkomnades med glögg och pepparkaka, och sedan […]

 • Vädret skiftar

  Vädret skiftar naturligtvis mellan olika år. Nyligen berättade P4 Radio Jämtland att danska meteorologer i sin långtidsprognos spådde följande: det är kallt ibland och däremellan kan det bli varmt och […]

 • Nyårskonsert i Ovikens gamla kyrka

  Ovikens kammarorkester och Oviken-Hackås kyrkokör med sina respektive ledare Bengt-Eric Norlén och Anders Nilsson visade upp ett gediget musikaliskt kunnande inför en fullsatt kyrka! Det väl genomtänkta programmet presenterades av […]

 • Gott Nytt 2019

  Gott Nytt År 2019! 321ans redaktion vill önska sina läsare en riktigt GOTT NYTT ÅR! Läser du detta så vet du att vår webbtidning www.321an.se finns kvar. 321an – Magasinet […]