Arkivfoto: Björn Dahlfors

CPMs nya planer väcker proteströrelsen

Efter gårdagens besked om att CPM kommer att ansöka om att starta en uranguva i Viken så har Diana Fernlund satt fart på protestarbetet och redan har hon kontaktat riksdagsmän och vallat media vid det berörda området.

Igår kom beskedet att det kanadensiska bolaget Continental precious minerals (CPM) kommer ansöka om bearbetningskoncession för att en urangruva i Viken, Oviken. Diana Fernlund som länge varit engagerad i nätverket Nej till Uran i Storsjöbygden reagerade med bestörtning:
– Jag blir galen, jag fick beskedet i söndags kväll och redan igår satte jag igång arbetet. Idag har jag visat en journalist från LT vid provborrningsplatsen och redan igår skickade jag brev till mina kontakter i Riksdagen: Kalle Olsson (s), Jonas Eriksson (mp) och Lise Nord (mp). I brevet har jag uppmanat dem att få till en ändring i minerallagen så att det inte längre går att söka tillstånd för att bryta eller provborra i alunskiffer, säger Diana och fortsätter:
– Lagen kan inte tillåta den typen av miljöfarlig verksamhet, att rödlista alunskiffer skulle en gång för alla ta död på uranjakten här.
Varför har det inte redan förbjudits?
– Det måste vara brist på kunskap, 80% av det radioaktiva finns kvar i avfallet. Det är inte många som vill bo granne med en sådan avfallshög, säger Diana som tycker att media genom åren ägnat mycket fokus på att berätta om nya jobb istället för att prata om konsekvenserna.
Diana är livrädd för vad konsekvenserna skulle bli om gruvan öppnade och förklarar att endast en liten del av den uranmalm som bryts går att klyva och använda som kärnbränsle, resten blir kvar i avfallshögarna. Avfallshögarna blir sedan en cocktail av radioaktiva ämnen som kan läcka och spridas genom att gaser som exempelvis radon som i sin tur bildar polonium.

Den senaste tiden har det varit ganska lugnt i uranfrågan i bygden. Prospekteringsbolag och deras dotterbolag har gått i konkurs, andra företag har lämnat eftersom kalkylerna inte går ihop när uranpriset länge legat lång under de nivåer som skulle göra en gruva lönsam. Flera tillstånd har löpt ut och hotet från en urangruva har känts mer avlägset.
– Det är klart att det kom som en chock, men egentligen så borde jag inte bli förvånad eftersom att deras tillstånd går ut i juli och innan dess måste de inkommit med en ansökan. Nu måste vi resa oss igen och protestera. Jag vet att de flesta här i bygden är emot en gruva och därför laddar vi nu inför årsmötet den 12 april, säger Diana som hoppas att många sluter upp.
Diana funderar på om hon ska bjuda in Landshövdingen Jöran Hägglund som har ett förflutet inom kärnkraftslobbyn:
– Vi ska kanske bjuda in landshövdingen, jag har tidigare försökt få en träff med honom för att berätta hur farlig en urangruva är, då fick jag nobben men han kanske kommer denna gången, berättar Diana.

Att frågan väcker känslor är helt klart och under gårdagen fick nätverket Nej till Uran i Storsjöbygden flera nya gillare på sin facebooksida.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till CPMs nya planer väcker proteströrelsen

 1. Jag har nu tagit kontakt, mail via hemsida, med GeoVista och berättat att jag kan hjälpa till med konsekvensbedömning. Får se om de hör av sig. Någon må ju resa hit och kolla läget, innan deras jobb är klart. Man kan väl hoppas att en vetenskaplig utredning sätter stopp nu! Idag blev jag påmind om Auras närvaro,deras ”fynd” är näst störst i världen (trots den laga halten av uran). De har hittat två områden med samma tjocklek som i Viken, plus ett jättestort område tjockare än 30 m. Jfr med med Ranstad 2.3 m och en halt högre än den här. 200 ton uran som kostat en halv miljard hittills för ”återställning”. Lakas ut i Hornborgasjön!

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an