
Hungrig? På söndag kan du gå på ”undun” i Oviken
Vad är då undun? Jo, det är en måltid som förr i tiden, i Jämtland, åts vid ”högstedags”, dvs mitt på dagen. Jämförbart med nutidens lunch. Oftast var det endast en enkel rätt, kanske några rester från gårdagens måltider. Det var under ”slått-anna”, det vill säga under höskörden, som undun serverades.
Dagarna var långa och slitsamma – en extra måltid behövdes. Klockan tolv ringde gårdens vällingklocka. Om det inte fanns någon vällingklocka på gården, hängde matmor ut ett vitt tygstycke väl synligt på husväggen. Det var signalen till slåtterfolket att maten var färdig, man fick avbryta arbetet och gå in för att äta.
Ni som är nyfikna på att pröva ska bege er till sockenstugan i Oviken på söndag 26/1. Där får ni avnjuta en rad med olika delikatesser.
Meny
Blod- och risgrynspudding med stekt fläsk, serveras med enbärs- eller lingondricka.
Bröd och smör
Fruktkräm med mjölk
Sötost
Kaffe med Tuller (rullrån)
Undun i sockenstugan i Oviken.
Söndag 26 jan.
Tid: 12:00 – 15:00

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Är inte det där kalvdans?