Bild från undun 2013. Foto: A Rahm

Hungrig? På söndag kan du gå på ”undun” i Oviken

Vad är då undun? Jo, det är en måltid som förr i tiden, i Jämtland, åts vid ”högstedags”, dvs mitt på dagen. Jämförbart med nutidens lunch. Oftast var det endast en enkel rätt, kanske några rester från gårdagens måltider. Det var under ”slått-anna”, det vill säga under höskörden, som undun serverades.

Dagarna var långa och slitsamma – en extra måltid behövdes. Klockan tolv ringde gårdens vällingklocka. Om det inte fanns någon vällingklocka på gården, hängde matmor ut ett vitt tygstycke väl synligt på husväggen. Det var signalen till slåtterfolket att maten var färdig, man fick avbryta arbetet och gå in för att äta.

Ni som är nyfikna på att pröva ska bege er till sockenstugan i Oviken på söndag 26/1. Där får ni avnjuta en rad med olika delikatesser.

Meny
Blod- och risgrynspudding med stekt fläsk, serveras med enbärs- eller lingondricka.
Bröd och smör

Fruktkräm med mjölk
Sötost

Kaffe med Tuller (rullrån)

Gäster på undun 2013

Gäster på undun 2013. Foto: A Rahm

Undun i sockenstugan i Oviken.
Söndag 26 jan.
Tid: 12:00 – 15:00

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Hungrig? På söndag kan du gå på ”undun” i Oviken

  1. Är inte det där kalvdans?

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se