Foto: Arkiv bild Kent Livendahl

Provborrningar kan läcka

I alla fall har ett sådant borrhål hittats i Åbbåsen för några dagar sedan berättar LT i sin nätupplaga.

Tydligen kan det uppstå miljöproblem redan på prospekteringsstadiet och för motståndsrörelsen mot uranprospektering är frågan om att få stopp på företagen hetare än på länge.

–Med tanke på miljöolyckan vid gruvan i Talvivaara i Finland känns det väldigt angeläget just nu, säger Irene Hedblom till LT. Irene är aktiv i motståndsrörelsen mot företagen som provborrar i Oviken.

Continental som är det prospekteringsbolag som är ansvarigt för läckan i borrhålet åtgärdade detta dagen efter att saken var anmäld till Länstyrelsen.
Läs mer här

För ett år sedan låg denna artikel ute på www.321an.se

Vetorätt mot minigruva i Oviken
”Kommunernas vetorätt borde gälla även för prospektering”
Kommunerna Berg, Krokom, Åre och Östersund är kritiska mot och överklagar Länstyrelsens beslut att tillåta CPM:s Sweden AB önskan att få utföra prospekteringsarbeten i Oviken, Viken 1:8. De menar att CPM.s verkliga avsikt med prospekteringsarbetena är att förbereda för storskalig uranbrytning i området. Detta strider mot Länsstyrelsens regionala mål samt riskerar att allvarligt skada Storsjön som oförorenad vattentäkt, Landskapsbilden och kulturmiljön i det aktuella området och miljön och hälsan för människor.

– Vi anser att prospektering är att betrakta som en gruva och därmed
borde Bergs kommuns vetorätt träda in. Risken för skada på miljö och människors hälsa väger tyngre än intresset av att CPM Sweden AB ska få utföra prospektering i syfte att lokalisera uranfyndigheter, avlutar Karin Paulsson, kommunalråd i Bergs kommun i ett pressmeddelande.
Här är lite historiskt material i ämnet från 321an. Hitta ännu mer i vårt arkiv, sök på taggar uran, kärnkraft, gruva och Oviken

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se