Mycket jobb att sköta om lederna! Foto: privat

Ovikens snöskoterklubb satsar på utbildning

Ungdomarna strömmar till när klubben erbjuder utbildning.

-Telefonen går varm när vi utlyser en kurs och det är riktigt roligt, berättar Bo Eriksson ordförande i klubben.

Högt upp på klubbens prioriteringslista står naturligtvis skötseln av lederna. Nu i dagarna jobbar man frenetiskt med att röja sly och nedfallna grenar och träd som stormen Dagmar lämnade efter sig. Inför turistsäsongen måste det var mycket hög klass på lederna, annars blir inte våra turister nöjda, menar Bo. Allt arbete är förstås ideellt så ibland kan det vara svårt att hinna med. Bo berättar att det är fem-sex personer som ideellt ska sköta det mesta i klubben.

Förr var det fler som deltog och då fanns det också tid att ordna medlemsutflykter mm. berättar Bo. Nu satsar man mer på utbildning. Man vill också samarbeta med fler klubbar i området och sonderingar med postiva svar har gjorts gentemot Sällsjö, Månsåsen och Hallen.

Klubben har sin verksamhet i Oviken och Gräftåvallen inom Bergs kommun och dess leder ansluter till leder inom Östersunds- och Åre kommuner samt övriga delar av Bergs kommun. Detta innebär i praktiken att de flesta som åker skoter från Östersund mot Oviksfjällen och västerut använder någon av Ovikens leder.

För att preparera lederna och erbjuda den bästa skoteråkningen har klubben sex st skotrar med tillhörande spårsladdar som används flitigt för att hålla lederna i bra skick.

Ovikens skoterklubb ingår i Bergs Snöskoterallians som innefattar samtliga klubbar i kommunen. Alliansen och klubbarna har gemensamt tagit fram en ledkarta (rev. 2004) som täcker alla skoterleder i Bergs kommun.

Klubben har ca 300 betalande medlemmar (enskilda och familjer) samt en klubbstuga, Vikkojan, belägen på skoterleden mot Gräftåvallen. Dessutom finns det en grillkåta åt medlemmarna i Gräftåvallen.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se