Provborraren Emil Thomsson, Geo-gruppen AB borrar i Vikenområdet. Foto: Kent Livendahl

Provbrytning i Oviken

Bildextra – Det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals (CPM) vill nu utöka och fördjupa sina studier av marken i Oviken.

Bolaget arrenderar en fastighet i Oviken där man på ett inhägnat ca 200m2 stort område ska göra vad man kallar ”fältstudier”. Enligt föreningen ”Nej till Uran(brytning) i Storsjöbygden” pågår kontakter mellan CPM och Länsstyrelsen som helt enkelt kallar det för ”provbrytning” och anser att det inte finns någon skyddsvärd mark där. När detta skrives ska representanter för CPM informera kommunstyrelsen i Berg tisdagen 6 september.

På bolagets skylt på inhägnaden står: CPM genomför här undersökningar för att skaffa sig god kunskap om markförhållanden och de ytliga skikten i alunskiffern inom Ovikenområdet. Vi kommer närmare att studera:

1 Markskiktets innehåll av olika ämnen och deras rörlighet

2 Hydrologiska studier

3 Mekaniska tester av alunskiffern

4 Borrning (Diamant och Hammar)

5 Brytningstekniska undersökningar.

Prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals (CPM) har också fått förlängt undersökningstillstånd till juni 2014 av Bergstaten och man har redan påbörjat fler provborrningar i Viken-området. Från Göteborg kommer borraren Emil Thomsson som jobbar åt Geo-gruppen AB. Strax norr om Ovikens kyrkor är nu Emil inne på sitt andra hål. -Minst 200m måste man ner för att få upp material som ska undersökas, säger Emil.

Fler bilder.
http://vimmel.321an.se/#323

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se