Mesig minerallag gynnar uranexploatörerna

”Med den mycket tillåtande minerallag som Sverige har, svagast i världen enligt uppgift, är det fritt fram för prospekterare att härja, muta in och provborra i princip var som helst, vilket också sker”

Med mottot ”Bevara vår bygd” hade Diana Fernlund kallat till möte i Orrgården söndag den 10 sept 13-15 och salen fylldes snabbt med huvudsakligen motståndare till provgruva på fastigheten Viken 1:8 och i förlängningen hotet om fullskalig brytning av uran. I varje fall höjdes ingen röst till gruvans försvar under mötet. Continental Precious Minerals hade en rapportör längst bak i salen men han yttrade sig inte. Diana inledde med en powerpointlektion om vad uran är och hur det påverkar människokroppen. Även något om riskerna med gruvbrytning. Som avskräckande exempel visades Ranstadgruvan från 70-talet, där man tror att saneringen ska kunna vara avslutad omkring 2045. Sedan följde en diskussion med Håkan Olsson som moderator. Den kom till att börja med att handla om inlägg av ledande politiker från Åre, Krokom, Berg och Östersund. Kommunalråden var rörande överens om att det kommunala vetot skulle tillämpas men samtidigt fanns en medvetenhet om att vetot kommer ifråga väldigt sent i processen. Med den mycket tillåtande minerallag som Sverige har, svagast i världen enligt uppgift, är det fritt fram för prospekterare att härja, muta in och provborra i princip var som helst, vilket också sker. Därmed finns risken att ett företag sakta med säkert kan komma så långt att ingen återvändo finns.

Karin Paulsson (s) Bergs kommun kände sig oroad och menade att hon inte förstått att processen kommit så långt som det nu visat sig. Continental kör en offensiv stil och väver in kommunen i ett önskat samarbete, där alltså kommunfolk skulle sitta med och samarbeta om projektet som enligt bolaget innebär guld och gröna skogar, bl a många arbetstillfällen. Någon i publiken höjde ett varningens finger och sa ”samarbeta inte! Då blir ni gisslan. Ann-Sofi Andersson (s) ville ta upp ett gemensamt veto på det regionala mötet i morgon måndag 10 sept.

De närmast berörda kommunerna Åre, Berg, Krokom och Östersund som presenterade en enig hållning skulle gå vidare och införliva alla kommuner i länet i motståndet mot uranbrytning. Representanter för Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet uttalade stöd medan Folkpartiet och Moderaterna lyste med sin frånvaro. I varje fall i debatten.

Naturskyddsföreningen kommer att förlägga sitt årsmöte till Berg för att aktualisera uranbrytningen.
Efter avslutad livlig diskussion kände jag mig lite mer upplyst och vill sammanfatta så här:
Den nivå vi befinner oss på, kommunal och landsting, är ganska svag och kraftlös. Riksdagen är den plats där ändring kan åstadkommas dvs ändring av minerallagen alternativt att miljöbalken kommer att stå över minerallagen. Det är således riksdagsledamöterna vi borde förhöra och påverka och de fanns inte på plats i Orrgården idag. Det hade varit intressant att höra Åslings åsikt till exempel. Vid den omröstning om energipolitiken, då Maud Olofsson © svek kärnkraftmotståndet valde vår riksdagsman Åsling och att inte delta i omröstningen. Så vad han egentligen kommer att jobba för, vet vi inte.

Som lagen är nu gynnas exploatörerna. Det finns många frågetecken runt provgruvan Viken 1:8 på arrenderad mark. Överklagande kommer att ske, tid kommer att gå. Continental, Mawson och andra jobbar långsiktigt. De samlar kunskap och räknar med att de politiker som sitter idag, inte finns kvar när läget infinner sig. Allt beror på hur politiken, EU och uranbehovet ute i världen utvecklas. En gruvarbetare som arbetat i Canada vittnade om de negativa konsekvenserna för människor och natur. Stoppa denna farliga verksamhet, var hans budskap. En brist är att våra lokala media inte har skaffat sig någon kompetens på området, de rapporterar bara stillsamt vad som händer. Skillnad mot Västergötland, där blev motståndet kompakt.

Det fanns också vittnesmål från politikersamtal på hög nivå som citerades. Ranstad är omöjligt att återuppväcka, politiskt dött, alla är emot, men i Oviken finns ju inga människor! Inget motstånd att bry sig om. Cynism, girighet och rädsla styr världen. Det kändes ändå som om vi som var där, är beredda att med alla krafter stå emot i vår livstid.

Diana hyllades med en lång applåd.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an