Engagerade människor ville påminna om vad som alltjämt pågår i Oviken: Provborrningar efter uran. Foto: Kent Livendahl

Demonstration mot uranbrytning

Med anledning av vad som händer i Japan med deras kärnkraftverk i Fukushima ville engagerade människor påminna om vad som pågår i Oviken:

…provborrningar efter uran som är själva bränslet till kärnkraften. Syftet med provborrningarna är att så småningom bryta uran och därmed förvandla Oviksbygden till en gigantisk grusgrop.

Motståndare till detta hade samlats på torget i Myrviken. En liten stund efter att nej-till-brytning-plakaten kommit på plats dök motståndare upp, ett litet teränggående fordon med ett plakat: ”Ja till brytning”. Det var tre ungdomar varav en inte ville var med på bild. Ungdomarna hävdade att det skulle bli brytning av uran i Oviken eftersom där fanns världens största uranfyndighet. Oviken är tydligen fortfarande delat i två läger: för och emot brytning.

Läget vid kärnkraftverken i Fukushima är mycket allvarligt och har återigen öppnat ögonen på en hel värld (senast var när det gick på tok i Tjernobyl) hur allvarligt det kan bli vid användning av kärnkraft… men i Oviken pågår provborrningar efter uran. Under demonstrationen passerade ytterligare en bil med ett plakat där det stod ”Ja till kärnkraft”. Bilen bara passerade i högt tempo utan att stanna och hävda sin ståndpunkt mer än så.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se