Inne i en av byggnaderna på museet.

Upptäck 321an: Ett Jämtländskt guldkorn i Hovermo

Jag har passerat Hovermo Industri- och Gårdsmuseum många gånger på väg mot olika rapporteringsuppdrag men aldrig haft tid att stanna till.

Gårdsplanen kryllar av ovanliga byggnader, traktorer, motorer och diverse mer eller mindre underliga maskiner. För varje gång jag har passerat så har jag blivit allt mer nyfiken på vad det egentligen är för ställe. Nu har jag äntligen varit där och jag har hittat ett riktigt Jämtländskt guldkorn.

Yngve Ericsson är den fjärde generationen på gården

Yngve Ericsson är den fjärde generationen på gården

År 1867 var Johannes Andersson med sin fru Brita på väg att emigrera till Amerika. Johannes besökte en auktion för att införskaffa en Amerikakoffert men kom hem med en samling verktyg istället. Nästan vid samma tidpunkt blev han erbjuden att överta en föråldrad och sliten kvarn belägen i Hovermo. Amerikabiljetten gav han till sin bror och Johannes började istället renovera den gamla kvarnen med sina nyinköpta verktyg och resultatet skulle bli något helt unikt. Så unikt att det idag är ett av Sveriges officiella industriminnen.

Tre veranfordon.

Tre veranfordon.

Museet drivs idag av bröderna Folke och Yngve Ericsson som är den fjärde generationen som huserar på gården. De fungerar som gårdens förvaltare och det är inget dåligt jobb de gör, för otroligt nog så fungerar de vattendrivna maskinerna lika bra idag som de gjorde för 150 år sedan. Förutom kvarnen, smedjan, kraftverket, sågen och snickeriet som alla drivs av vatten så finns det en uppsjö av andra maskiner och prylar som passerat gårdens alla åldrar. Det finns någonting för alla att förundras över och titta på.

En av alla de konstuktioner man möts av i Hovermo.

En av alla de konstuktioner man möts av i Hovermo.

Någonting jag varmt kan rekommendera när ni har vägarna förbi är att gå en guidad tur med dessa förträffliga bröder. Deras kunskap om maskinerna, tekniken, människorna och bygden är svår att toppa. Att de sedan är duktiga berättare och har en Jämtländsk underfundig humor gör inte upplevelsen sämre.

Detta reportage publicerade vi i 2014-års  juninummer av 321an Magasin. Vill du prenumerera på vårt magasin så klicka här!

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an