Leif Wikner avtackar Theresa Trebon. Foto: Kenta Livendahl

Margaret Bergman, Rörön 1872-1948

HOVERMO – Nu har konstväverskan och uppfinnaren Margaret Bergman fått ett eget rum på Hovermo Gårdsmuseum.

Den 25 september invigdes det av Margarets upptecknare och arkivisten Theresa Trebon från Sedro-Wooley norr om Seattle.

Theresa berättade om Margaret strax före invigningen. Arne Nilsson, representant för Snilleriket, höll i trådarna. Leif Wikner berättade också om snilleriket och Margaret i synnerhet och gladdes åt att hon nu fått ett eget rum och att Theresa Trebon kunde komma ända till Sverige och inviga det. Efter känslosamma tack och presentöverlämnanden fick vi då till sist se det snyggt iordningställda rummet. Medverkade gjorde också Ovikens spelmanslag och åskådarna tågade ner till rummet akompanjerade till spelmanslagets toner.

Margaret, som började väva redan som barn och fick betällningar från grannbyarna, emigrerade till USA 1901 och blev farmarhustru och mor till sex barn.
Då hon återupptog vävningen efter några år spred sig ryktet om hennes skicklighet snabbt vida omkring och hon fick beställningar och höll kurser runt om i västra USA och Kanada.

>>>Läs mer om Margaret HÄR
Dagen därpå kunde intresserade lyssna till Theresa i Jamtlis hörsal då hon berättade om den skickliga väverskan från Rörön som gjorde en enastående karriär i USA. Arrangemanget var inledningen av Östersunds Riksarkivs After Work-serie i höst.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an