
Annalena gav liv åt Primus på Hoverbergets topp
Vidunderliga dagar i Hoverberg inleddes med en härlig frukost på toppcaféet och en föreläsning om Primus Mortimer Pettersons liv och skapande. Som en del av helgens digra program visas några av hans verk på väggarna i toppstugan.
Ett femtontal personer hade letat sig upp på toppen för att äta frukost och lyssna på Annalena Pettersons berättelse om hennes farfars bror. En varm och öppen presentation om en av Jämtlands största konstnärer och en av landets främsta naivister. Minnen från barndomen blandades med Primus omvälvande liv. Föreläsningen kantades med frågor från publiken och efteråt var det många som dröjde sig kvar.
– Det har varit en jättetrevlig morgon, det är roligt att så många engageras av honom och prata vill prata om, säger Annalena som genom sin föreläsningen ser möjligheten att visa upp henne och familjens bild av människan bakom konstnärsskapet.
Frukostföreläsningen handlade lite om hans bilder och mycket om hans liv – det var ett omvälvande liv som Primus levde. Som fjortonåring rymde hemifrån och gick till sjöss. Sedan seglade han på världens hav från och till under många år. Efter en tid på sjukhus i San Fransisco kom han tillbaka till Sverige med diagnosen schizofreni och efter bara några år flyttade han in på Frösö sjukhus där han sedan tillbringade resten av sitt liv. Det var inom mentalsjukhusets murar som Primus kunde börja måla som en del i sin behandling. På sextiotalet nådde hans naivistiska bilder utanför sjukhuset och genom det svensk-franska konstgalleriets försorg ställdes hans bilder ut i många europeiska länder. Annalena Pettersson har många minnen som poppar upp och ett speciellt är från när hon och hennes syster satt och målade tillsammans med Primus på hans rum på sjukhuset.
– Vi fick bara använda det bruna och mörka pastellkritorna, de röda, gula, orangea och ljusa ville han ha för sig själv. Jag minns att vi tyckte att han var snål men i efterhand så förstår vi att det berodde på att han var rädd om de färgerna eftersom de var de han använde, berättar Annalena.
Annalena själv arbetar dagligen med konst som rammakare på sin egna firma Svenssons ramar.
– Jag tog över ramverkstaden 1983, bara 21 år gammal efter att ha gått som lärling några år, berättar Annalena som på sin ramverkstad i Östersund säljer och visar upp Primus verk.
– Att sälja hans bilder är ett sätt att hålla hans konstnärskap vid liv, han hade en väldigt stor produktion och givetvis säljer vi inte allt. Min pappa har en grundutställningen med de verkliga guldkornen – de har visats upp på fler olika utställningar.
Annalena berättar att Primus bilder förändrades genom åren och blev mindre och mindre detaljerade med åren. För henne är det enkelt att förklara vad som kännetecknar hans måleri.
– Hans bilder är äkta och kommer rakt från hjärtat, han var färgsäker i sitt enkla skapande.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?