Konstnären Sara Magnusson flyttade till Hoverberg förra sommaren och har öppnat Galleri Johangården.

Nytt konstgalleri i Hoverberg

Nu finns det ännu ett skäl till att stanna till i Hoverberg efter att konstnären Sara Magnusson slagit ner sina bopålar i byn och öppnat Galleri Johangården. Förutom konst även rymmer galleriet ett trevligt litet café och Saras egen ateljé. Under våren kommer hon att öppna bed and breakfast på galleriets övervåningen. Gården ligger i sluttningen mot Hoverberget och utsikten med Bergs kyrka, södra änden av Storsjön och lågfjäll är vacker.
– Ljuset här är fantastiskt och utsikten är inspirerande, jag tror inte att det går att tröttna på den, säger Sara som verkar trivas bra med livet i Jämtland.

Sara är textilkonstnären som gärna utforskar fler konstformer så som fotografi och skulptur, hon har en förhoppning att kunna leva av konsten och kringverksamheterna på gården. Vi får en rundtur i hennes ateljé och hela rummet är fyllt av projekt och prylar. Från kaminen sprider sig en mjuk värme och rummet kan få alla med skapande ambitioner att bli avundsjuka. Rummet i sig men främst konstnären bubblar av kreativitet.
– Det är så härligt att kunna sitta här inne, att ha alla skåpen öppna och inspireras av att jag samlat på mig genom åren. Att ha rum att skapa är fantastiskt säger Sara medan våffeljärnet värms ute i köket.

Till gården flyttade Sara och hennes sambo i juni förra året och galleriet öppnad sedan i november. Redan har hon hunnit ha flera utställningar med egna och andras verk. Sara berättar att hon har ett brett kontaktnät bland konstnärer i Sverige. Förtillfället pågår en utställning med både måleri och skulptur.
I samband med Jämtland/Härjedalens kennelklubb arrangerar sin nationella hundutställning i Svenstavik den 2-3 augusti kommer galleriet ha en utställning på temat hund. När Sara fick idén att göra en samlingsutställning på temat gick det fort att fylla på med konstnärer.
– Det var så många som ville vara med att ställa ut att jag var tvungen att säga nej till vissa, först hade jag tänkt att tio konstnärer skulle ställa ut, men det blev tretton, säger Sara med entusiasm och en smula förvåning.

Galleriet har två utställningsytor och alla som vill är välkomna att ställa ut i lokalen.
– Det behövs gallerier som är öppna för mer än de etablerade konstnärerna och jag hoppas att detta kan bli en sådan plats, berättar Sara som hoppas på att fler lokala kreatörer vill ställa ut.
Hon planerar att kunna arrangera skaparkvällar där konstnärer från de kringliggande byarna kan träffas för att skapa och för att inspireras av varandras arbete.

Innan vi lämnade Johangården för denna gången passade vi på att ta ytterligare en sväng. Och för dig som undrar hur våfflorna smakade så kan jag lova att du inte blir besviken. Undertecknad tackar för ett kreativt möte som fick honom själv att vilja ta fram målarpenseln och göra plats i livet och hemmet för att skapa.

Saras bilder hittar ni på hennes hemsida, där finns också mer information om galleriet och kommande utställningar.

Delar av den pågående utställningen.

Delar av den pågående utställningen.

Delar av den pågående utställningen.

Delar av den pågående utställningen.

Kaffet och våfflan smakade gott

Kaffet och våfflan smakade gott

Delar av den pågående utställningen.

Delar av den pågående utställningen.

Ljusen brann i fönstret.

Ljusen brann i fönstret.

I detta huset ryms galleri, café, ateljé och snart ett bed and breakfast.

I detta huset ryms galleri, café, ateljé och snart ett bed and breakfast.

Underbar utsikt från gården.

Underbar utsikt från gården.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Nytt konstgalleri i Hoverberg

 1. Vackra bilder från Hoverberg. Följ den vackra 321an med konstgallerier, hembygdsgårdar och andra utflyktsmål. Förstå att vi ska värna om denna bördiga jordbruksbygd med skogsbruk och jaktmöjligheter. Förstå att turismen är en annan näring vi ska leva på i framtiden.

  Förstå att vi inte ska tillåta uranbrytning vid Storsjöns strand!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an