Gustav V målad av Sten Andersson

Vernissage och högt uppdriven fikakultur lockade publik till Hackås Maskin & Kultur

Det blev i alla fall inte en häst” hade hästmålaren Bo Torstemo skrivit på en surrealistisk målning som lutade åt Salvador Dali.

Det var ett exempel på humoristiska infall i den stora mångfald av bilder och skulpturer som visades på Hackås Maskin & Kultur lördagen den 21 maj. Alla, två vuxen- och en barngrupp, som skapat under ledning av bildpedagogen Maud Hedén Wikander fick visa tre verk vardera och konstintresset står på topp om man får döma efter publiken. Något kanske den högt uppdrivna fikakulturen med traditionell kakfrossa också bidrog.

Man märker att det finns ett stort behov av mötesplatser som bygalleriet, där inte bara konst utan prat om allt möjligt får plats. Många besökare hade suttit som skolbarn i lokalen som förr var Gärde skola, och nu var det roligt att ses och jämföra hur man upplevde den tiden.

Konsten blir livligt diskuterad och analyserad. Här är några intresseväckande titlar. ”Pablos hängnäsa” (Kingen), ”Modell i silke” (Annelie Tirén), ”Wear it lika a crown” (Maja Hedén), ”Hus 551” (Elvira Lindgren), ”Sardinen lever vidare” (Sten Andersson).

Just den sista titeln tillhörde ett porträtt av Gustav V och Sten som hade fiolen med sig framförde med komp av Anders Hedén sin underfundiga visa om Gustav V:s sardiner. Sardinen lever vidare fast Konungen är död… Publiken nöjde sig inte med så lite utan krävde fler låtar. Det blev bland annat Jungman Jansson och någon Dan Andersson förstärkt med munspel.

Som ännu en överraskning brast Maja Hedén och Anna-Lisa Hellkvist ut i stämsång. Oändligt vackert sjöng flickorna.

Man kan säga att det blev triss i kultur: bildkonst, musik och bakverk. Alltsammans inklusive kakorna finns kvar ännu några dagar.

 

FullSizeRender-4

 

FullSizeRender-3

 

FullSizeRender-2

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet “Rock ‘N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo “Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

 • Velvet Insane släpper ny singel på fredag (14/5)

  Jonas Eriksson som sjunger i bandet är från Hallen. Velvet Insane slår sig samman med Dregen & Nicke Andersson på ny singel Det svenska rockbandet Velvet Insane går wam bam […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an