Gustav V målad av Sten Andersson

Vernissage och högt uppdriven fikakultur lockade publik till Hackås Maskin & Kultur

Det blev i alla fall inte en häst” hade hästmålaren Bo Torstemo skrivit på en surrealistisk målning som lutade åt Salvador Dali.

Det var ett exempel på humoristiska infall i den stora mångfald av bilder och skulpturer som visades på Hackås Maskin & Kultur lördagen den 21 maj. Alla, två vuxen- och en barngrupp, som skapat under ledning av bildpedagogen Maud Hedén Wikander fick visa tre verk vardera och konstintresset står på topp om man får döma efter publiken. Något kanske den högt uppdrivna fikakulturen med traditionell kakfrossa också bidrog.

Man märker att det finns ett stort behov av mötesplatser som bygalleriet, där inte bara konst utan prat om allt möjligt får plats. Många besökare hade suttit som skolbarn i lokalen som förr var Gärde skola, och nu var det roligt att ses och jämföra hur man upplevde den tiden.

Konsten blir livligt diskuterad och analyserad. Här är några intresseväckande titlar. ”Pablos hängnäsa” (Kingen), ”Modell i silke” (Annelie Tirén), ”Wear it lika a crown” (Maja Hedén), ”Hus 551” (Elvira Lindgren), ”Sardinen lever vidare” (Sten Andersson).

Just den sista titeln tillhörde ett porträtt av Gustav V och Sten som hade fiolen med sig framförde med komp av Anders Hedén sin underfundiga visa om Gustav V:s sardiner. Sardinen lever vidare fast Konungen är död… Publiken nöjde sig inte med så lite utan krävde fler låtar. Det blev bland annat Jungman Jansson och någon Dan Andersson förstärkt med munspel.

Som ännu en överraskning brast Maja Hedén och Anna-Lisa Hellkvist ut i stämsång. Oändligt vackert sjöng flickorna.

Man kan säga att det blev triss i kultur: bildkonst, musik och bakverk. Alltsammans inklusive kakorna finns kvar ännu några dagar.

 

FullSizeRender-4

 

FullSizeRender-3

 

FullSizeRender-2

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an