
Del 1: Kingen har hittat hem
JULLÄSNING | I snart 35 år har Torgny Kingen Karlsson turnerat runt i olika konstellationer. Första turnén gav han sig ut på som 13-åring. Genom åren har han flyttat runt en del men sedan några år är han tillbaka i Hackås.
Detta reportaget kommer från vår papperstidning. Nästa del publiceras på annandagen.
Vid skylten Hälsa i Hackås svänger jag upp i den höstgula björkallén som leder fram till ett vitt hus. Ut på farstukvisten kliver mannen som jag sett på tv flera gånger och vars smeknamn och varumärken konkurrerar om kunglig glans. En ganska kortvuxen man med bakåtkammat hår möter mig. Det är Torgny Kingen Karlsson, en 47-årig Hackåsbo, som snart turnerat runt i 35 år. Innan vi går in i hans studio så visar han familjens gårdsbutik och vi fastnar i ett samtal om ekologiska matvaror och giftfria hygienprodukter av olika slag. Vägg i vägg med affären ligger hans studio. Där inne står bland annat ett piano, en orgel, ett trumset, mikrofoner, en gitarr, förstärkare, en soffa, en skivspelare och en stor vinylsamling. Sedan några år är han, hustrun Maria och de tre barnen återflyttade till Hackås.
Vem är Kingen?
– Jag är född och uppvuxen i Sveg. Jag är musiker och jag har turnerat mer eller mindre konstant sedan 13 års ålder. Idag är jag 47 år och fyller 48 i vår. Det betyder ju för fasiken att jag turnerat i snart 35 år.
Vad tycker du om att göra vid sidan av musiken?
– Det passar mig ypperligt att bo på en liten lagom gård, jag gillar att hålla på att odla potatis – vilket jag önskar att jag skulle ha mer tid till. Utöver det och familjen så delar jag Marias intresse för ekologisk mat och sånt som vi säljer i vår lilla gårdsbutik.
Hur är livet i Hackås?
– Livet i Hackås är lugnt. Det är helt perfekt, ett minisamhälle med en jättebra skola för barnen. Det är tryggt och folk känner vandra. Sen är det nära till stan vilket är en fördel.
Ni har flyttat runt en del, kommer ni stanna i Hackås nu?
– Det hoppas jag verkligen. Vi har flyttat runt så himla mycket och det är andra gången vi bor i Hackås och detta är faktiskt vårt tredje boende i byn. Sedan vi flyttade tillbaka efter några år i Falkenberg så flyttade vi in i ett av radhusen men vi visste hela tiden att vi längtade efter en liten gård och det här känns perfekt.
Hackås har ett rikt kulturliv, är det något som fått er att flytta hit?
– Det har det. Varken jag eller Maria har en naturlig koppling till Hackås från början. Men vi både jag och Maria är intresserade av kultur av olika slag, Maria målar och håller på med teater. Vi var sedan tidigare bekanta med Anders och Maud Hedén och genom det visste vi att Hackås var rikt på kultur. Själv så är jag med i bildskolans gubbgrupp – under ledning av Maud Hedén träffas vi ett gäng gubbar för att måla. Varje vår har vi sedan en utställning.
Hur kom det sig att det blev musik?
– Jag var besatt av musik redan som liten, jag hade inget val liksom. De som inte höll på med sport spelade musik. Dessutom hade jag turen att växa upp i Sveg under en fantastisk period. Det fanns ett musikliv som var helt makalöst. Det var det jag ville belysa med boken När rocken kom till Sveg. När jag själv levde i det hela så var det svårt att förstå men när jag flyttade och såg på det hela från ett annat perspektiv så insåg jag vilket fenomen det var. Tänk dig, folk från Sveg var på USA-turné utan att grannarna visste om det. Som ung hade jag och min kompisar god hjälp av de som fanns innan oss, och vi fick äran att spela med de äldre gubbarna så som Roland Cedermark, Åke Hallgren, Ewert Ljusberg och hans bror Arne. Idag är vi många från Sveg som fortfarande jobbar professionellt med musik.
När började du spela musik?
– Jag började spela vid sjuårsålder, eller egentligen redan när jag fick min leksaksgitarr när jag var två år, jag var helt besatt av den. Men när jag var sju så fastnade jag vid min morbrors elorgel och efter ett tag insåg morsan att jag satt som klistrad där. Hon skramlade då ihop pengar och köpte en elorgel till mig – då var jag åtta. Jag började spela i band 1979 när jag var elva år i den skramliga rock and roll-orkestern Poprocks.
När vi ändå är inne på När rocken kom till Sveg, berätta om projektet!
– Det började som en bok, jag ville beskriva det som skedde i Sveg under 60, 70 och 80-talet. Sen blev det ett projekt utöver det vanliga. Först hade jag tänkt att skriva om alla andra och lämna mig utanför historien men då var det så många som opponerade sig och sa att jag inte kan skriva den boken utan egen medverkan och då blev projektet lite annorlunda. Till boken släpptes också en skiva med låtar. Bok och skiva trycktes i 3 000 exemplar och de är sedan länge slutsålda. Ur boken föddes en dokumentärfilm och en föreställning i Riksteaterns regi. Filmen sågs av över en miljon människor när den visades på SVT. Det är märkligt vilken förmåga TV har att sätta fart på saker och ting och det måste varit ett ämne som låg svenska folket varmt om hjärtat. Efter det fick vi göra 90 föreställningar från Kiruna till Skåne. Och fortfarande finns det intresse för föreställningen. Nu i höst sätter vi upp en variant som julshow, vi kommer bland annat att spela på Mittlandia i Ånge och tre kvällar i Gällivare.
Beskriv dig själv som musiker?
– Jag är en gehörsmusiker som tar influenser från alla möjliga håll. Det viktiga för mig är att musiken känns äkta. Jag lyssnar på allt från rock och pop till country, jazz eller soul, och allt de tar jag med mig när jag skapar min egen musik
Som betraktare slås en av din energi på scenen, från Kingen och Hallgren och framåt, vad får du den energin ifrån?
– Ja du, den har jag nog alltid haft, jag vet inte var det kommer ifrån.
Är du självlärd eller utbildad?
– Både ock, jag gick musiklinjen i Härnösand i mitten av 80-talet. Men min skola är främst att jag fick spela med äldre musiker – allt från spelmän och gammeldans till Ewert Ljusberg och Roland Cedermark hemma i Sveg.
FAKTA | Torgny Kingen Karlsson
Dan Torgny Karlsson, men kallas Kingen, bor i Hackås med fru och tre barn. Han föddes i Sveg 1968 och har turnerat i snart 35 år. I eget namn har han släppt tre fullängdsskivor: Nära mig 2004, Ride with me 2008 och Move 2014. Just nu är han aktuell med en ny skiva, hans fjärde under eget namn, som släpps våren 2016. Två julshower en på temat När rocken kom till Sveg och en på Frösöpark som heter Tre tenorer. Under våren ska han ut på turné i ett projekt som heter That´s allright tillsammans med kompbandet som vanligtvis turnerar runt med Robert Welsh och Rapsody in rock. Utöver musik är han författare till boken När rocken kom till Sveg och krönikör i Tidningen Härjedalen. Han har även prövat lyckan som skådespelare i både reklamfilm och långfilm.
JULKLAPP FRÅN 321an! Denna artikeln publicerades i oktober 2015 i 321an Magasin. Vill du prenumerera på vår papperstidning så klicka här!

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?