Den inbillade sjuke i Hackås

Igår var det premiär på Moliéres ”Den inbillade sjuke” i Hackås. Pjäsen skrevs och uppfördes med författaren i huvudrollen i Paris 1673.

Olyckligtvis kollapsade Molière under den fjärde föreställningen och dog kort efter. Argan är en rik, inbilsk och inbillningssjuk man som blir ett offer både för sina egna hjärnspöken och omgivningens manipulationer. Läkaren och apotekaren pungslår honom med sina vidlyftiga ordinationer av medikamenter och lavemanger och Argan är fullständigt övertygad om att hans liv hänger på att han följer deras föreskrifter som åderlåter hans kassa.

Molières dramatik var nyskapande då och har blivit en klassiker som i komedins form visar mänskliga svagheter. Argan har kommit på den lysande idén att gifta bort sin dotter Angelique med en blivande läkare för att slå två flugor i en smäll. Mest tänker han på sig själv, så behändigt att ha en doktor i huset, inga dyra räkningar och dottern bra gift. Hans hustru Beliné har sina egna planer, att få Angelique i kloster, sno åt sig alla pengar och sticka med älskaren Bonnefoy. En viktig roll har den förslagna tjänsteflickan Toinette som listigt manövrerar både Argan och Beliné för att Angelique ska få den hon älskar, Cleanté. Beraldine, Argans syster åser händelserna med lätt överseende och gör sina drag för att föra dramat till sin spets. Vem kan man lita på? Argan spelar död och får sina ögon öppnade. När Monsieur Diafoirus med son, Doktor Purgon och Apotekare Pleurant gör entré höjs temperaturen till farsnivå och de stora uttrycken tar plats. Publiken jublar. Argans yngre dotter har i Hackås blivit en son, Louie, annars är rollerna precis desamma som i orginalet. Samma med texten, replikerna flyter fram i en osannolikt ordrik ström och ensemblen samspelar framgångsrikt med de små ansiktsmusklerna. Polichinelle, Commedia dell´arte figuren håller ansiktet i schack, spelar fint som en sammanhållande kraft på sin luta och ackompanjerar kärleksparets burleska miniopera.

Något måste sägas om scenografin. Vi kommer in i ett högreståndshem från tiden med äkta mattor, plyschmöbler, kandelabrar och speglar. Överallt porträtt i guldram av författaren. Det som går som en röd tråd genom denna underbara föreställning är omsorgen om detaljerna, de fantasifulla dräkterna och skorna. Häftigt och fräckt. Sjukdom är fortfarande en ekonomisk industri och människans skröplighet densamma.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]