Lisa Hansson intervjuade fem av Snillena i snilleriket. Fr.v: Helge Palmcrantz, Jonas Stadling, Johannes Andersson, Lisa Hansson, Margaret Bergman och Anders Heljeback. Foto: K-G Jirdén

Lisa och ”Snillena” charmade publiken på Wikners

Tolv år är inte så lång tid, men det kan ändå vara värt att fira att det är ett dussin år sedan Snilleriket blev till. Snilleriket är det område i Södra Storsjöbygden där det bott och verkat en rad personligheter som på olika sätt bidragit till utveckling och framsteg både lokalt och långt ut i världen.

För några år sedan började Snilleriket fira sin ”nationaldag” på uppfinnaren John Ericssons födelsedag, nämligen den 31 juli. I år har det firats i dagarna två, Snilleriket jubilerade den 30 juli och nationaldagen firades dagen efter. En intressant och roande föreställning inledde firandet. Lisa Hansson, känd journalist, ledde i veritabel ”Skavlan-anda” ett samtal med fem av Snillena i Snilleriket.
Jan Karlsson gestaltade uppfinnaren Helge Palmcrantz som berättade om sitt korta men oerhört verksamma liv. ”Jag var nog ett s.k. bokstavsbarn, för jag skulle vara överallt och det skulle hända något hela tiden”. Skolan var det värsta han visste, först när han fick arbete på en mekanisk verkstad och fick arbeta praktiskt, kände han sig tillfreds och det ledde så småningom till ingenjörsexamen och att han blev stor företagsledare.
Birgitta Iwald intervjuades i rollen som Margaret Bergman från Rörön, som för kärleks skull emigrerade till Amerika och ett liv som farmarhustru. Men lusten att väva lämnade henne aldrig och när barnen blev större återupptog hon sitt skapande och blev så småningom känd över hela Nord-Amerika för sitt textila kunnande och för sin hopfällbara vävstol som hon släpade med sig på sina föreläsningsturnéer.
Bengt-Eric Norlén föreställde ett musikaliskt snille, riksspelmannen Anders Heljeback alias n Anners i Logårn, en person Bengt-Eric själv som ”lillpöjk” spelat för när Anders Heljeback var i slutet av sin levnad. På Lisa Hanssons fråga hur Anners i Logårn tyckte att Erik Norléns pojkar spelat svarade han att de nog spelade bra, ”det kunde nog bli något av dem”. För övrigt hade han inte så mycket till övers för andra spelmän och ville inte gärna att hans låtar spelades av andra.Två av Anners i Logårns egna låtar fick publiken lyssna till och det kan inte ha låtit bättre när originalet själv spelade.
Ett snille som startade sin levnadsbana som lilldräng i Lockåsen och slutade som känd skriftställare och journalist, ”världsmedborgare” med stort engagemang för människor i nöd, god vän med Tolstoj och andra kända personer, var Jonas Stadling, för dagen kreerad av Anders Silfverdal. Tiden räckte inte till för att berätta om alla hans äventyr men en skildring av hans upplevelser när ingenjör Andrée startade sin ballongfärd till nordpolen fick publiken del av. Stadling var i början av sitt liv starkt engagerad i väckelserörelsen och skrev bl.a. psalmer, varav Anders sjöng en a capella.
Lisa Hanssons sista gäst i intervjusoffan var Johannes Andersson, som gestaltades av sonsonen Folke Ericsson. Folke driver tillsammans med sin bror Yngve Hovermo gårdsmuseum och förvaltar Johannes livsverk med den äran, även om ”Johannes” inte var riktigt nöjd. Johannes var på väg att emigrera men köpte i stället ”på stående fot” smedjan vid Hovermoån där han bl.a. byggde ny kvarn och såg, och sedan med hjälp av sina tre duktiga söner utvecklade verksamheten.

Publiken, ett femtiotal, kunde efter föreställningen inta lunch på Wikners, inspirerad av John Ericssons kosthållning, dock inte lika spartansk. Utställningar om övriga snillen, filmen om Olle Borin, elevarbeten från Kövra Skola om Snillena i Snilleriket och konstutställningar kunde beses innan man gav sig ut i Snilleriket där övriga besöksmål – Bingstasmedjan på Hoverbergs hembygdsgård, Hovermo gårdsmuseum, Gisselfors kaggfabrik och Ovikens hembygdsgård – hölls öppna.

Årets nyhet i Snilleriket var att Christina Bengtsson guidade i Logårdsstugan på Ovikens hembygdsgård, där Anders Heljeback föddes och hon berättade också om den genommusikaliska Logårdssläkten. Sammantaget lockade Föreningen Snillerikets arrangemang många besökare, en väsentlig ökning jämfört med tidigare år. Ett stort tack till de medverkande och alla som ”bakom kulisserna” jobbade för att genomföra jubeliumsdagarna och till Bergs kommun för kulturbidrag.

Föreningen Snillerikets styrelse/Karin Jirdén

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]

 • Lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan

  Välkommen till lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan den 22 juli kl 22:00 Andreas Renström, Vår nya kantor spelar fiol.vi får lyssna till texter och dikter om sommar och liv. Lions […]

 • Sommarprogrammet 2019 finns nu att läsa online

  Sommarprogrammet som delas ut till samtliga i hallenbygden samt även till turistbyråer och andra informations platser i Jämtland finns nu att läsa här: Sommarprogrammet 2019

 • Hyllad Storsjötrolling i Hallen

  Den artonde upplagan av Storsjötrollingen, som också var deltävling i SM är över. Segrare i SM-klassen där sju båtar deltog blev Team FIS från Färgelanda/Strömstad och i huvudtävlingen som totalt […]