Fyra av fem inspekterade enskilda avlopp i Bergs kommun följer inte lagen. Foto: 321an.se

Underkända avlopp blir dyrt för Bergsborna

Många fastighetsägare i Berg måste renovera sina avloppsanläggningar. Endast en av fem undersökta anläggningar får godkänt, det skriver Länstidningen.

Många Bergsbor med enskilt avlopp kommer de närmaste åren tvingas att lägga stora summor för att åtgärda sina avloppsanläggningar. Under året har miljöskyddsinspektörerna i kommunen besiktigat 700 av de cirka 4 000 enskilda anläggningarna, bara var femte av de 700 undersökta följer lagen. Efter en inspektion har fastighetsägaren ett år på sig att åtgärda felet. För de flesta rör det sig om mindre reparationen men för flera fastighetsägare kan det komma att kosta mellan 30 000 och 100 000 kronor.

Anledningen till att kommunen nu gör en stor inventering av enskilda brunnar är de skrivningar som finns i EU:s vattendirektiv. Här i finns kravet om att varje medlemsland ska arbeta för en god vattenkvalitet. Kravet har funnits länge men det är först på senare år som både unionen och Sverige lagt fokus på de enskilda brunnarna. De vanligaste felen som kommunens tjänstemän hittat är att infiltrationen är gammal och fungerar dåligt eller att brunnen är för liten eller saknar mellanväggar.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se