Bergs Kommun har gett Bergs Hyreshus i uppdrag att bygga nytt för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Björn Dahlfors

Berg bygger nytt för ensamkommande barn

Bergs kommun kommer att bygga nya boenden för ensamkommande flyktingbarn, inledningsvis handlar det om 21 platser.

Kommunstyrelsen hade på måndagen ett extra sammanträde med anledning av behovet av flera boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn. Kommunstyrelsen beslutade att ge Bergs hyreshus i uppdrag att bygga nya boenden. Byggandet kommer ske i flera etapper. Den första etappen beräknas vara klar i januari 2016.
– Mot bakgrund av de tilltagande flyktingströmmarna till landet så har Bergs kommun ett mottagande av ensamkommande flyktingbarn på 3-5 ungdomar per vecka. Kommunens bedömning är att vi har tillgängliga boendeplatser till förfogande för de ensamkommande ungdomarna fram till årsskiftet. En uppdaterad prognos visar ett behov av boendeplatser för 2016 i storleksordningen 70-80 ytterligare platser. Kommunstyrelsen har därför gett kommunchefen i uppdrag att omgående beställa bostäder hos Bergs hyreshus AB, samt ges även mandat att göra ytterligare beställningar när behov bedöms finnas under 2016, säger Therese Zetterman kommunstyrelsens ordförande i Bergs kommun.

Den första etappen omfattar boende för 21 barn och innehåller förutom deras rum också personalutrymmen, matsal och sällskapsrum. Placeringen utav boendet utreds just nu och förväntas bli klar under denna vecka.
– Det är en utmaning att i tid få fram boenden till de ensamkommande asylsökande barnen. Det större antalet som nu kommer till Sverige gör att det behövs många fler platser än vad som planerats för. Vi väljer att se det som sker som en utmaning och inte ett problem. Klarar vi av utmaningen så har vi en framtida möjlighet som vi gärna vill ta tillvara, säger Hans Green, VD Bergs Hyreshus AB

Bergs Hyreshus AB har också parallellt börjat titta på det mer långsiktiga behovet av bostäder. När de som i dag är asylsökande får asyl behöver de någonstans att bo permanent. Även detta måste lösas och planeras för redan idag. Tanken är att strategiska beslut kring ev. byggnationer av nya lägenheter samt antal och lokaliseringar skall fattas inom några månader.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se