Så tycker partierna om vindkraft vid Oviksfjällen

Vindkraft i vid fjällets fot, just intill Gräftåvallens turistanläggning har blivit en het fråga i Bergs kommun, en fråga som delar människor och politiker. Hur tycker egentligen de politiska partierna i Berg? Och hur ser de på bygdepeng? I vår undersökning så är det endast Folkpartiet som säger nej till vindkraft i Oviksfjällen.

Vi frågade följande: Det planeras för storskalig vindkraft i Oviksfjällen, är ni för eller emot en sådan satsning?
– Om för, kommer ni att driva frågan om bygdepeng.

Så här svara partierna

Miljöpartiet: Miljöpartiet är för utvecklingen av vindkraften och att skatteintäkter från vindkraftverken skall tillfalla berörda kommuner. Miljöpartiet är av den uppfattningen att alla sådana utbyggnationer skall genomgå en grundlig prövning. Vindkraft är en väsentlig pusselbit i arbetet att ersätta kärnkraften och krav på uranbrytning i Oviken området som blir ännu farligare.

Socialdemokraterna: Vindkraft är bra. Vi har arbetat fram en översiktsplan för vindkraft i kommunen. Utifrån denna arbetar vi. När det gäller vindkraftsparken i Oviksfjällen specifikt så är vi positiva men det är många steg kvar. Om ansökan kommer, sen nu en miljöprövning och kommunen samt andra intressenter kommer då att vara med i samråd. Då ska vi diskutera antal vindkraftverk, hur de är placerade med mera. Angående bygdepengen har vi ett beslut om 1% och det står vi fast vid. Vi har vid ett tidigare tillfälle sagt nej till en satsning för att de inte ville ge någon bygdepeng.

Centerpartiet: Centerpartiet är för vindkraft inom de planlagda områden som pekats ut som lämpliga för vindkraft. De ligger inte i Oviksfjällen. Bygdepeng är viktigt för Centerpartiet.

Folkpartiet: Vi är emot storskalig vindkraft i Oviksfjällen. Vi är inte emot vindkraft generellt, men man skall inte bygga vindkraftverk som kolliderar med andra intressen, i det här fallet besöksnäring, rennäring och kulturmiljövård. Det finns gott om ytor där dessa konflikter inte finns. Vi får se hur frågan utvecklas, eftersom kommunen måste göra om sin översiktsplanering i området. Folkpartiet i Berg säger alltså nej till storskalig vindkraft i Oviksfjällen.

Moderaterna: Moderaterna är positiv till vindkraft men inte var eller hur som helst. Vid större parker måste stor hänsyn tas till landskapsbilden, skuggor, ljud och ljus.
Bygdepeng är en självklarhet för att etableringen ska komma till stånd.

Sverigedemokraterna: Blir det så kommer vi att driva frågan om bygdepengen.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an