Berg i botten på kommunranking, vad tycker dina politiker?

Tidningen Fokus rankar varje år landets kommuner och resultatet ger en slags barometer på vart det är bästa att bo. Bergs kommun hamnade på en ganska osmickrande 276-plats av landets totalt 290 kommuner. Vi frågade hur politikerna i Berg ser på den dåliga rankingen och vad de vill göra för att hamna bättre nästa år.

Så här tycker partierna

Miljöpartiet: Fokus har uppenbarligen ändrat sina bedömningskriterier för 2014 som har inneburit att vissa kommuner har skiftats radikalt i placering. Utan att kunna förutse bedömningsgrunder är det svårt att avgöra hur man skall förbättra sin placering i sådana tabeller. De kommuner som ligger högst är alla storstadskommuner som tyder på att det som gör de små glesbygdskommuner attraktiva är mindre värt.

Centerpartiet: Enskilt viktigaste frågan är nog att en person som vänder sig till kommunen så snabbt som möjligt får besked, det kan kommunen påverka. I många andra fall när det gäller medborgares önskemål, är det helt enkelt ekonomin som sätter gränser.

Socialdemokraterna: Med hjälp av fem underkategorier och 45 variabler har allt, från huspriser och arbetslöshet till bredbandstillgång och antalet sportanläggningar, granskats.
Vi människor uppskattar olika saker och oftast är det en prioritering, för och nackdelar av en ort som gör att man väljer att stanna, flytta eller flytta till denna. Vi i Socialdemokraterna vill göra det bästa av de förutsättningar vi har.

Folkpartiet: Det görs många undersökningar där Sveriges kommuner rangordnas efter olika kriterier. Tyvärr kan jag inte erinra mig vad tidningen Fokus ranking handlade om. Det hade varit bra om du angett detta. (Är det möjligen den rankingen där Bräcke hamnade på sista plats?). Det är självfallet inte bra med en bottenplacering och kommunen får arbeta för att nå en bättre placering nästa gång.

Moderaterna: Vi vill göra Berg mer attraktivt att bo, leva och verka i. Vi satsar på utbyggnad av bredbandsfiber i hela kommunen. Vi vill stärka resurerna till skolan.

Sverigedemokraterna: Vi vill försöka få fler småföretag till Bergs komun.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an