Foto Radio Berg

Kulturpristagare i Hackås!

Äntligen! utropade jag när det blev klart att Länstidningen skulle ge Anders Hedén årets kulturpris.

Samma vecka hade hans fru Maud Hedén Wikander fått Bergs kommuns kulturpris, så det fanns dubbel anledning att fira när Anders fick prischecken den 28 november ur Lennart Mattssons hand på Hackås föreningshus. Lennart erinrade sig ett samtal för länge sen med konstnären Stig Bahlenberg, då Stig på frågan vad är kultur? hade svarat: Det är det kitt som håller människor samman. ”Mångsidig, hängiven, uthållig…” så löd en del av motiveringen som också handlade om körverksamheten ”Sång för alla” och Anders insatser som vissångare, musiker och skådespelare.

Kulturredaktören Sara Strömberg intervjuade och Anders bekände att hans första impuls hade varit att ringa mamma när han fick beskedet. Men, mamma var ju död och det hade hänt ganska nyligen. Samtalet rymde både glädje och sorg, stort och smått och många lustiga minnen ur livet som vägfarande trubadur. En gång blev Anders haffad av polisen för att han körde för sakta! Ovanligt, trodde han själv.

Anders hade som han sa, skramlat ihop ett kompisgäng för att underhålla den förtjusta publiken som ideligen skrek, klappade och stampade. Det blev en fantastisk konsert med av Anders utvald musik: Lars Vegas Gustafsson på sin humoristiska bas, Bo Kronlund med världens mest lågmält finstämda dragspel, Tina Didriksson passionerad cello-spelare, den dynamiske Torgny Kingen Karlsson på flygel och så en strålande stjärna, Maja Hedén, sång och fiol. En tidigare pristagare, skådespelaren Mikal Rahm gjorde ett improviserat inhopp med en monolog ur Den inbillade sjuke av Moliere, som Röda Ladan just nu repeterar. Premiär den 28 mars 2014, i huvudrollen Anders Hedén. Så sjöng de båda vännerna Anders och Mikal klassikern Som dagg och honung av Allan Edwall som de gjort så många gånger förr.

Fullkomligt sammankittade gick vi hem efter en underbar kväll.

Britt Jakobsson

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se