Bruno Johansson styr vant sin båt på Håckren. Foto: Kenta Livendahl

Fisketur på Håckren

TV321 & BILDSPEL – Hade glädjen att få följa med på en fisketur på Håckren.

Det var inte vilken fiskare som helst som satt vid rodret och höll i dragen; det var nämligen Bruno Johansson från Häljesund.

Fiskat har han alltid gjort, ända sen barnsben. Som vuxen har han mest fiskat röding och annan ädelfisk på Håckren. Men som barn minns han hur han apterade gäddsaxar på vintern. Då förstås i Storsjön med tex mört som agn.

Håckren är ju reglerad så när vi var ute en dag i början av juni var vattenståndet ganska lågt och höll som bäst på att rinna till.
-Jag trivs bäst på Håckren på försommaren innan allt vatten har runnit till, säger Bruno. Stränderna är likt månlandskap och fisket är bra. Fiskar förstås i regel hela sommaren men inte så flitigt som på försommaren.

BILDSPEL
http://vimmel.321an.se/#!album-598

Vår fisketur startade vid pass 8.30 på morgonen och avslutades runt 16 på eftermiddagen. Vi fann för gott att avsluta då eftersom det blåste upp, började regna och matsäcken var uppäten. Innan dess rattade Bruno vant båten och hamterade fiskeredskapen och vi kunde tillsammans lösa diverse världsproblem såsom vi gjorde förr i världen. Vädret var fantastiskt och de medhavda smörgåsarna och kaffet smakade fantastiskt gott! Turen blev inte sämre av att fiskelyckan var tämligen god. Facit: åtta rödingar och en öring. Alla av 3-5 hg:s storlek.

TV321

Nuförtiden bor Bruno ofta över i sin husvagn mellan fisketurerna. Han hyr plats på ”Bullens” camping eller som det heter Håckrenlägrets vildmarkscamping. Långt tillbaka i tiden (innan han hade vare sig tält eller husvagn) kunde det hända att han nattade över på en platt strandbit med lite småskog på. Det är inte för inte som den än idag kallas för pannkakan. Bruno tog då med sig en presenning som han drog över toppen på ett litet träd och spände sedan fast presenningsidorna på något annat lämpligt ställe som naturen hade att erbjuda.

Jag lärde känna Bruno under min tid som lantbrevbärare på halvön. Först bodde han i Häljesund och flyttade senare till Brasta där han startade jordgubbsodling. Lyckligtvis flyttade han inte ut ur mitt distrikt så vi träffades ofta över en kopp kaffe även i Brasta.

Nu är Bruno mer eller mindre s.k. ”fritidsforskare” och bor i Östersund, men fiskar fortfarande förstås

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an