Gruvindustri i Bergs kommun?

Jord- och skogsbruk kombinerat med turism och annan småföretagsamhet eller uranbrytning?

Det är frågan som Bergs invånare ställs inför. En grupp gruventusiaster försöker vända folkopinionen till förmån för uranbrytning/red.

Bengt Niska f d kommunalråd från Pajala var inbjuden till Vigge bygdegård 20/2 för att berätta om sin kommuns framgångar på gruvområdet. Han visade med film, power point och en stor vältalighet att Pajala gått från ett dödsdömt läge till stark tillväxt och framgång. Vi fick se naturen före och efter industrialiseringen, alla stora män och kvinnor inom politik och kultur som på olika sätt bidragit till processen och jag kände bara YES! Grattis Bengt! Ni har lyckats bra och framtiden är ljus.

Efter föredraget på cirka en timme följde fikapaus och därefter skulle publiken få tillfälle att ställa frågor till Bengt Niska. Jag kunde tyvärr inte stanna. Till Bengt hade jag ingen fråga, däremot ville jag fråga inbjudaren Robert Åkermo och hans kamrater:
Varför har ni bjudit in en person som vet allt om hur man skapar en järngruva när det vi bäst behöver veta är vad som händer när man tar upp alunskiffer och vad uranet innehåller?

En annan angelägen fråga som jag ville ställa till någon, gärna Bengt Niska men också Robert Åkermo och hans kamrater: Hur kan ni jämföra att skapa en gruva där man utvinner järn på en myr med att totalfördärva en kulturbygd med gamla kyrkor och åkermark? Så vitt jag vet har ingen ännu kunnat uppfinna en metod som utesluter förgiftning av Storsjön.

Robert inkallade konsulten Erik Sundblad och jag fick veta deras åsikter. Som gick tvärtemot mina. Det är endast i Ranstad som Sverige har brutit uran och enligt vad jag vet, har saneringen av det misslyckade projektet blivit oerhört dyrt för oss alla. Där tror jag att konsulten och jag var överens men han menade att allting gått oerhört framåt och numera finns inte mycket av miljöfara med uranbrytning. När jag yttrade ordet Fukushima och den tveksamma säkerhet som råder på Ringhals och Forsmark (enligt Uppdrag granskning) fick jag veta att svensk kärnkraft går absolut inte att jämföra med t ex japansk. Allt är frid och fröjd och Åkermos grupp kommer att ordna fler föreläsningar framöver.

Robert förklarade som inledning att all diskussion skulle ske på en lugn och fin nivå. Jag ber om ursäkt att jag visade mina känslor. Det ska man ju inte göra.

Jag hoppas att någon annan refererar den sansade diskussion som eventuellt följde efter kaffet.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an