David Danielsson från Triventus berättade om vindkraft. Foto: Kent Livendahl

Vindkraft framtiden i Bergs kommun

321ans redaktion träffade David Danielsson från Triventus, ett företag som sysslar med förnyelsebar energi. Med hans hjälp kan vi förmedla en del om vindkraft.

Vindkraftverket i Svedje/Persåsen, Bergs kommun, är ett verk levererat av Triventus. Nu drivs det av SVEF (Svensk Vindkraft Ekonomisk Förening). Här kan ni se när verket restes. Det filmades nämligen av 321ans Gunnar Cogrell.

David menar att andelen vindkraft de närmaste åren kommer att öka med ca 1% per år och att ökningstakten ökar hela tiden. Desssutom har regeringen i Sverige som mål att 49 procent av den energi som används i Sverige år 2020 skall vara förnyelsebar.

David berättar också att livslängden för ett vindkraftverk är 25 år. Om verket visar sig ge bra energi och har varit lönsamt går man in och renoverar det för fortsatt drift. Visas det motsatta så läggs verket ner, monteras ner och inget spår blir kvar på moder jord. Han menar att vindkraften också skapar arbetstillfällen. Han tar Havsnäs vidkraftanläggning, placerad på tre höjder i ett skogslandskap norr om Strömsund med 48 verk, som exempel: Parken invigdes i september 2010 och ger idag 12 heltidsjobb, enbart till driften av verken. Tillkommer förstås alla jobb som rör väghållning i området (snöröjning mm). För att inte tala om alla hundratals arbetstillfällen som skapades under de 18 månader det tog att bygga upp vindkraftsparken.

Ett annat exempel: Skellefteå Kraft har tillsammans med Fortum i bolaget Blaiken Vind AB inlett arbetet med att bygga en vindkraftpark i Blaikenområdet i norra Sverige. Fullt utbyggd, 2015, kommer vindkraftparken enligt planerna att bestå av upp till 100 vindkraftverk med en installerad effekt på 250 MW. Detta gör att Blaiken blir en av de största landbaserade vindkraftparkerna i hela Europa. Den årliga produktionen på 600-720 GWh/år motsvarar den årliga elanvändningen i 150 000 lägenheter. Till denna anläggning har Svevia fått ett uppdrag som är värt 70 miljoner kronor och omfattar nybyggnad av 20 km vägar genom obanad fjällterräng, förberedande markarbeten för 33 kranplaner med fundamentplatser, samt dragning av el och telekablar. Snacka om arbetstillfällen bara under bygget!

År 2010 producerade vindkraften i Sverige 3,5 TWh, vilket är en ökning med 42 procent jämfört med föregående år. Över hela perioden 2003–2010 har produktionen av el från vindkraft mer än fyrfaldigats (en ökning med 456 procent). Sveriges totala nettoproduktion av el uppgick enligt preliminär statistik för år 2010 till 145 TWh. Vindkraftens andel av Sveriges totala nettoproduktion av el var alltså år 2010 2,4 procent. I Jämtlands län fanns det samma år 99 vindkraftverk vilket är lika med 181 MW installerad effekt som ger Jämtlands län en tredje plats i installerad effekt räknat (källa energimyndigheten).

Vi på 321an kommer med spänning att följa utvecklingen av vinkraften i kommunen. Just nu från 13 maj tom 29 juli ställer Bergs kommun ut ett planförslag för vindkraft. Förslaget finns tillgängligt på kommunens hemsida www.berg.se . Kommunfullmäktige antog 2009 en vindkraftspolicy och en vindkraftsvision som har legat till grund för det nu utställda planen.

Här kan ni se när verket i Svedje/Persåsen restes. Det filmades nämligen av 321ans Gunnar Cogrell.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an