Kommunalråden Karin Paulsson Berg, Leif Walterum Skövde, Maris Söderberg Krokom, riksdagsman Per Åsling o förre riksdagsmannen Håkan Larsson Foto: Kent Livendah

Öppet brev till skolchefen i Berg

Igår besökte jag ett möte anordnat av Centern och Vuxenskolan på temat “Är Du intresserad av att leva och bo runt Storsjön?”

Som vanligt lyste ungdomen, tonåringarna med sin frånvaro i diskussionen och blev inte heller inropade från köket där de fixade det praktiska. Det är därför jag efter en blick på Lgr texten ställer frågan till dig:

Blir eleverna medvetandegjorda om att det är skarpt läge i kommunen då det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals sedan länge jobbar för uranbrytning i Oviken och nu kommit så långt som till provbrytning i Viken? De kommuner utöver Berg som blir berörda genom Storsjöns vatten har gått samman för att “hitta en strategi” och hade nu hjälp av kommunalrådet Leif Walterum från Skövde som berättade om västgötakommunernas totala sammanhållning, oavsett politisk tillhörighet, och kompakta folkstöd mot såväl prospektering som brytning i Billingen. I Berg är såväl allmänhet som politiker splittrade.

Min fråga är: På vilket sätt arbetar man med ämnet i skolan? Där finns mycket att forska i t ex Vad säger lagen? Hur förhåller sig minerallagen och miljöbalken till varandra? Vad med äganderätten? Alltså juridik. Politik – hur är läget på riksnivå just nu? Vår egen kommun? Historia. Hur fick Sverige kärnkraft? Folkomröstningen. Ekonomi. Kommer turisterna att strömma till om vi får urangruva? Det är vad som förespeglas.

Låter man en mångfald av röster komma till tals i skolans samhällsundervisning? Om du inte själv har svaret, ber jag dig vidarebefordra brevet till rektorerna som kan svara.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an