Tjuren Helios och bönderna Mikael Eriksson och Patrik Agerberg. Foto: Björn Dahlfors

Helios på betäckningsuppdrag i Myckelåsen

Han sticker ut, han är några decimeter högre och bra mycket bredare än de andra djuren i hagen, han heter Helios och är på betäckningsuppdrag bland Simmentalkor i Myckelåsen.

Solen har äntligen hittat till Jämtland och Myckelåsen. Här driver Mikael Eriksson och Patrik Agerberg en ekologisk köttgård. På bara några år har landskapet öppnats upp för med betesmark och det går grupper med djur i sex olika hagar. Denna sommaren har gården haft hjälp med betäckningen av en tjur som tjänat på kungens gods Stenhammar utanför Flen i Södermanland. Det är ett stort djur som sticker ut ur mängden.
– Han har gått ihop sig lite nu, när han var som störst vägde han runt 1 600 kilo, nu är han nere mellan 1 400 och 1 450 kilo, säger Patrik och Mikael fyller i:
– När han bodde på Stenhammar och hade sin storhetstid så låg han mest på sin ströbädd och hade det gott i sitt eget harem, här får han jobba lite mer för både mat och för att komma till vilket har gjort att han gått ner i volym, konstaterar Mikael som också berättar att tre av gårdens andra tjurar är framavlade på Stenhammar gods.

Helios själv har flyttat från lyxlivet på konungens gods, han flyttade istället med den förre godschefen, Sven-Olle Jansson, till Kvitsle utanför Vigge
– Sven-Olle sökte upp oss och frågade om vi var intresserade av att låna Helios. Det är en erfaren tjur med bra gener så det fanns inget att tveka på. Nu går han här bland våra kor och kalvar som ett pensionshem, säger Mikael och berättar att den ståtliga tjuren är 10 år och att de brukar hålla mellan 10 och 12 år.
– Det märks att han är erfaren, han vet precis när korna är brunstiga, han håller reda på vem han betäckt och lägger ingen extra energi på flera försök. Vissa ungtjurar, som är mindre erfarna, ödslar för mycket kraft och många försök på samma ko, säger Mikael som berättar att de vill ha naturlig befruktning och ingen insemination.

Naturligt är ett ofta återkommande ord under vårt besök, det märks att de båda bönderna värnar om både sina djur och naturen.
– Våra djur äter bara gräs och mineraler. Den näringsrika första skörden ger vi korna efter att de har kalvat för att de ska få den näring de då behöver, och större delen av andra skörden låter vi djuren beta av, säger Mikael som också berättar att kraftfoder för ekologiska bönder både är dyrt och att när djuren äter kraftfoder så blir köttet fattigare på Omega 3 och 6.
Att de inte köper kraftfoder gör att djuren växer mer naturligt och även om de leder till att kalvarna som säljs på hösten väger lite mindre så är det ett pris som är värt att betala.
– Vi är ju företagare och självklart vill vi se tillväxt, men vi ser hellre att djur har de bra än att vi pressar upp dem i vikt med exempelvis kraftfoder, säger Patrik som också berättar att de just nyodlat 12 hektar mark i byn, på så vi hoppas de att kunna fylla mer av gräsbehovet på hemmaplan.
– Det som är dyrt och mödosamt är distribution, ju längre iväg vi tvingas hämta gräs desto dyrare blir det. Idag hämtar vi bland annat i Hallen, Önsta och på Norderön. När vi började var vi tvungna att ta den mark vi kunde komma över, men nu jobbar vi oss sakta hemåt för att koncentrera verksamheten.

I byn har de sex grupper med djur, deras sjunde grupp går på lösdrift på en fäbodvall sex kilometer väster om byn, där äter det allt möjligt som skogen och myrarna har att ge. Patrik och Mikael tog över sina morbröders gårdar 2010 och sedan dess har de utvecklat sin verksamhet. 2012 stod deras nya ladugård klar, det rymmer 200 kor och lika många kalvar. Utöver Simmental så finns det även Röd Angus och Hereford i besättningen som denna sommar består av cirka 350 djur.
– Man får en viss relation till sina djur, det är extra speciellt när man varit med vid kalvningen. När vi började med detta för fem år sedan såg jag inte skillnad på dem – nu känns det som att jag känner dem på individplan – jag kan urskilja deras ansikten, berättar Patrik medan har kliar en av kossorna på halsen.
– En del i vår filosofi är att vi ska kunna vara nära djuren, de ska inte vara rädda för oss eller ställa till oreda i gruppen, märker vi att det finns individer som inte funkar så tar vi bort dem, säger Mikael.

Vill du läsa vad vi mer skrivit om Fjöset AB så klicka här.

Närgångna och trevliga kor som var nyfikna på både fotografen och fotografens utrustning. Foto: Björn Dahlfors

Närgångna och trevliga kor som var nyfikna på både fotografen och fotografens utrustning. Foto: Björn Dahlfors

Patrik Agerberg kliar en av djuren på halsen. Foto: Björn Dahlfors

Patrik Agerberg kliar en av djuren på halsen. Foto: Björn Dahlfors

Mikael Eriksson och Patrik Agerberg driver den ekologiska köttgården i Myckelåsen. Foto: Björn Dahlfors

Mikael Eriksson och Patrik Agerberg driver den ekologiska köttgården Fjöset i Myckelåsen. Foto: Björn Dahlfors

Tjuren Helios väger idag mellan 1 400 och 1 450 kilo. När han var som störst vägde han 1600 kilo. Foto Björn Dahlfors

Tjuren Helios väger idag mellan 1 400 och 1 450 kilo. När han var som störst vägde han 1600 kilo. Foto Björn Dahlfors

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an