Fem ”wow” i Fjöset Utveckling AB

BILDSPEL I ARTIKELN/ Innan 2012 har nått sitt slut har Fjöset Utveckling AB ställt in sina djur i en ny lösdriftshall

Patrik Agerberg och Mikael Eriksson heter ägarna.

Djuren som snart har nytt hem är nötboskap för köttproduktion. 230 platser rymmer den nya hallen. Den kommer att vara isolerad och ha automatisk utfodring och utgödsling. Fjöset ligger också i framkant vad gäller annan teknisk utrustning. Som exempel kan nämnas att alla djur väger sig själva med hjälp av en våg som de automatiskt går på ofta (flera gånger per dag). Varje djur har ett chip i örat som till ”hussarna” talar om vilket djur det är. På så vis kan man följa djurens viktkurva och se när de är slaktfärdiga alternativt om något är fel och djuret minskar i vikt. Annan ny teknik: energibesparande och supereffektiva lampor av senaste snitt har monterats i hallen.
-Det gäller att planera rationellt så att det fungerar med semestrar och man får en vettig balans mellan jobb-fritid och familj, säger Patrik. Det ska gå att sköta fjöset själv.

I anslutning till köttproduktionen finns även tankar om att i framtiden bygga ett gårdsslakteri och butik. Landsbygden i Myckelåsen har de senaste åren blivit ett expansivt område och samarbete mellan företagen och människorna i byn ligger nära tillhands.

Det byggs även ett loft i fjöset på 300m2 där det kommer att finnas konferenslokal, kontor samt relaxavdelning. Från loftet har man också bra koll på djuren. Patrik berättar att man vill bjuda besökarna på fem ”wow!”. Tre är klara: Fjöset blir ”wow” nummer ett, konferenslokalen blir ”wow” nummer två och relaxavdelningen blir ”wow” nummer tre. Två ”wow” till ska det bli men riktigt vad är ännu inte bestämt.

Planerna räcker långt in i framtiden. Först ut är alltså lösdriftshallen för nötboskap. Redan nästa år blir biogasanläggningen till fjöset klar. Till detta har man liksom Trägsta Mjölkgård Mats Gustavsson från Yttergärde i Oviken som konsult.

För att möta behovet av mat till den stora djurbesättningen (ca 230 djur) ska man nyodla ca 30 hektar mark i anslutning till de befintliga åkrarna. Den marken är idag skog men håller på att läggas om.
Läs mer här>>>

Patrik och Mikael kan luta sig mot annan verksamhet också. Tex är de också trädfällningsexperter. De precisionsfäller små och stora träd alternativt tar ner träden bit för bit på ett säkert sätt. Önskar kunden trädkronrensning, gallring eller beskärning så fixar man detta.

I år har Patrik och Mikael startat ännu ett projekt, Fäboddrift på Myckelåsbodarna. Tanken är att att återställa delar av fäbodarna samt att ha nötkreatur uppe på vallen.
Läs mer här>>>

Bildextra
http://vimmel.321an.se/#521

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an