
Familjen Wedin tar över Sällsjögården
Sällsjögården har fått nya ägare och planerna för funkishotellet är högt flygande. Det är bröderna Tord och Stefan Wedin som genom sitt gemensamma företag köpt Sällsjögården. I deras planer finns både sjöflyg och temahelger.
Ta av E14 vid OK-macken i Mörsil, fortsätt sedan halvägs genom byn, sväng av mot Sällsjö, kör över Indalsälven och rakt in i skogen. Vägen stiger snabbt uppåt och bara åtta kilometer senare öppnar sig skogslandskapet, nu är du framme vid det karaktäristiska funkishotellet som ligger med utsikt över Sällsjön och Sällsjöfjället. På plats möts jag av familjen Wedin som är hotellets nya ägare, det är full aktivitet inne i matsalen där familjen äter frukost. Totalt är de åtta personer vi bordet, en nionde ligger fortfarande och sover.
– Allt gick väldigt fort, jag var här och tittade, två veckor senare hade vi köpt det, säger Stefan som tillsammans med sin bror Tord köpt hotellet via sitt företag,
– Tidigare har vi kört sjukresor och färdtjänst i Sundsvall men när vi förlorade den upphandlingen så var vi tvungna att hitta på något nytt och det blev ett hotell, säger Tord.
– Jag har alltid drömt om att en gång driva ett hotell, jag hade förvisso tänkt att det skulle ske utomlands men nu blev det Jämtland och det är väldigt bra, flikar Tords fru Pernilla in.
– Vi visste ju att de skulle göra något nytt, men vi hade kanske inte räknat med detta, säger Elin Andersson som är dotter till Tord och Pernilla. Alla deras tre döttrarna har sedan tidigare erfarenhet av hotellbranschen.
– Jag har jobbat som hotellchef, min man Sebastian som nattvakt, Emelie som receptionschef och Ebba som städare, berättar Elin.
– Vi hade ju aldrig tagit oss an detta projektet om det inte hade varit för tjejernas erfarenheter, säger Tord.

Bröderna Stefan och Tord Wedin har köpt hotellet genom sitt företag Wedin Transport. Foto: Björn Dahlfors
– Vi vet att vi måste hitta vår nisch och vi tror att det finns en efterfrågan av ett hotell som kan bokas och disponeras av en grupp. Här finns oändliga möjligheter med närheten till fjällen, vår ambition är att ge kunden det som kunden efterfrågar. Vill några ha helpension så löser vi det, ska det ingå skotersafari så fixar vi det, vill de bli uppflugna på fjället så är inte heller det något problem. Men vi tänker också att vi kan hyra ut hela anläggning till föreningar och organisationer för läger av olika slag. Vi har börjat jobba på att bygga upp ett kontaktnät av lokala turistentreprenörer för att tillsammans med dem kunna ge våra gäster fina upplevelser, säger Tord.
– Inledningsvis kommer vi alltså inte ha öppet som vanliga hotell utan vi riktar oss mot större bokningar. Om verksamheten blir lönsam och efterfrågan stor så är det inte omöjligt att vi kommer ha öppet som ett vanligt hotell i framtiden, säger Stefan.

Det sägs att arkitekten var inspirerad av en atlantångare när han på uppdrag av Mörsilbon Birger Eliasson ritade hotellet. Foto: Björn Dahlfors
– Detta är en fantastisk plats för sjöflyg, att vi dessutom har Molanda med tankning och verkstad bara fem minuter iväg är en riktig tillgång, säger Stefan som även ser möjligheten att flyga upp gäster på fjället.
– Härifrån tar det kanske tio minuter och då har man kommit längre än hel dagsmarsch. Du kan vara på fjället hela dagen och sedan bli hämtad lagom till att middagen är klar här på hotellet.

Inne på Sällsjögården brinner brasan i den öppna eldstaden och familjen Wedin har tillbringat helgen på sitt hotell för att planera och förbereda. Foto: Björn Dahlfors
– Efter att vi hade köpt hotellet så bjöd vi in byalaget hit för att de skulle få träffa oss och vi dem. Vi presenterades oss och det var många som var glada för att verksamheten ska leva vidare och de hoppas att det återigen ska bli lite liv i Sällsjö, säger Tord som även berättar att flera av byborna har erbjudit sig att hjälpa till om det behövs.

Det speciella funkishotellet byggdes redan på 1930-talet. Foto: Björn Dahlfors
Fakta Sällsjögården
Sällsjögården byggdes under 1930-talet på uppdrag av Mörsilsonen Birger Eliasson. Hotellet är byggt i funkisstil. När hotellet stod klart var det mycket modernt med ljusa rum och både varmt och kallt rinnande vatten.
Storhetstiden för orten och hotellet inföll i samband med kraftverksbygget under 1960-talet. Från 1971 och fram till 2011 drevs hotellet av IOGT-NTO. De senaste åren har hotellet ägts av företaget Gerox. De nya ägarna förvaltar nu över en anläggning med cirka 60 bäddar fördelat på hotellet och vandrarhemmet.

Hotellet är ljust och trevligt med stora fönsterpartier. Från matsal och sällskapsytor är utsikten över Sällsjöfjället och Sällsjön enastående. Foto: Björn Dahlfors

Julpyntat och fint i restaurangen på Sällsjögården. Foto: Björn Dahlfors

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?