Kretsloppshuset i Mörsil vill inte vara ensamma om sin affärsidé

Kretsloppshuset i Mörsil var föregångare inom det ekologiska tänket som idag nästan har blivit en del av den jämtländska kulturen. Man har skapat en plats där hela kretsloppets kedja får plats och dessutom rymmer restaurang, trädgård och butik.

När eldsjälarna bakom Kretsloppshuset i Mörsil satte spaden i jorden 1994 för att göra ett försök att odla lokalt, ekologiskt och småskaligt, var det ett första steg för att konkretisera många års engagemang för ren och nyttig mat som gör världen bättre. Potatis- och grönsaksodlingen gick snabbt över till ett bredare grepp med byggandet av Kretsloppshuset som på ett nästan omärkligt pedagogiskt sätt visar hela kedjan ”från jord till bord”. Tanken var redan från början att vara med och skapa en ny positiv trend inom den svenska matkulturen genom att bygga upp en ekologisk mötesplats som drar uppmärksamhet till sig genom att visa på alternativ.

– Vi ville förena genuint mathantverk, ekologi, lokal produktion, hälsa, miljö, skönhet, säger initiativtagaren och eldsjälen Christl Kampa Olsson som tillsammans med sin man och ett gäng trogna kämpar från byn varit med under hela Kretsloppshusets resa. Och så blev det – trots att föreningen egentligen bara bestod av ”glada amatörer”.

”Ekologisk snöboll”
Våren 2000 öppnades Kretsloppshuset och var under de första åren tämligen ensam i Jämtland med sitt helekologiska koncept. Nu, elva år senare är de inte så ensamma längre.

– Det känns som om vi varit med om att rulla iväg en ”ekologisk snöboll”, först började enstaka caféer och krogar smyga in någon ekologisk ingrediens. Plötsligt spirade intresset för den lokala maten lite varstans och växte till att bli den hetaste trenden på matfronten. Nu, äntligen, ska maten verkligen vara god, ren och rättvis. När man på den lilla jämtländska bensinmacken kan köpa en kopp kaffe som är ekologisk, rättvisemärkt och spårbar, då känner vi en enorm glädje över att vi varit en del av denna positiva utveckling. Äntligen har vi fått massor av konkurrens! säger Christl som varit arbetat med Kretsloppshuset sedan starten.

Trots att Kretslopphuset värderingar vinner mark och får fler och fler anhängare fortsätter man att jobba mot samma mål och är trogen grundkonceptet. Den lilla ekonomiska föreningen Kretslopp Mörsil garanterar att ”maten, hälsan och miljön” är ledstjärnor i Kretsloppshusets verksamhet.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an