Anders Ödmark i smedjan i Mörsil. Foto: Kent Livendah

Anders, konstsmed i Mörsil

TV-321an o Bildextra- 321an/ I en liten smedja i Mörsil jobbar Anders Ödmark. Företaget Anders Konstsmide flyttade in 2009, det år han flyttade hit från Linköping.

Den gamla smedjan hyr han av Kerstin Strömberg vars morfar en gång i världen använde den som smedja i sitt skogsjordbruk.

Anders tillverkar järnföremål på beställning, såsom staket, grindar, trappräcken, yxor mm.

Men mest blir det konstsmide såsom smycken, ljusstakar, knivar, mm. Vanliga bruksföremål blir det ingen massproduktion av eftersom det blir svårt att konkurrera prismässigt med de ”stora smedjorna” i Sverige och i utlandet.

Anders har alltid gillat att arbeta med händerna och med hantverk. I skolan var han alltid bäst i träslöjd. Nyfiken på andra hantverk prövade han på silversmide en period. Järnsmide lockade honom också och han försökte komma med i en studiecirkel. Cirkeln fortsatte under lång tid men ingen deltagare slutade så han fick aldrig någon plats i den. Till sist fick han dock plats på en helgkurs som leddes av en duktig smed. Under kurstiden fick Anders hyra lärarens smedja och träna på fritiden. Det var så intressant att han sökte lärlingsplats hos läraren och jobbade med honom i ett och ett halvt år.

Nu är Anders sin egen ”lyckas smed” :).

När han inte jobbar i smedjan hjälper han till ideellt på Kretsloppshuset.

För att beskriva hantverket har vi lagt ut en film när Anders tillverkar en krok.

TV321

Bildextra
http://vimmel.321an.se/#324

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an