Steven Hellan ska ta med 321ans läsare till historiska platser i bygden. Foto: Björn Dahlfors

Steven ska ta med dig till historiska platser

LÖRDAGSINTERVJUN | Luftturister, gamla vägar, industriminnen och mycket annan glömd historia och historiska platser ska nu få liv på 321an.se. Vi är glada att presentera Steven Hellan som framöver ska ta med dig till historiska platser.

Nu ska bygdens historia få liv på 321an.se. I ett antal artiklar fram över kommer Steven Hellan att ta med dig till okända historiska platser. Sågholmen i Kvitsleströmmarna är en av alla dessa platser med rik historia, där träffar vi Steven en regnig aprilkväll. Vattnet i strömmen är fortfarnade lågt och än inväntar strandbanken vårfloden.
– Jag vill visa upp platser som inte är så kända och inspirera människor att ge sig ut för att upptäcka dem och dess historia, säger Steven som genom åren bott på en hel del ställen innan han hittade till Mattmar, bland annat i Värmland och i Australien. Platsens historia har alltid haft en stor betytydelse för honom:
– Vad jag kan minnas har jag alltid intresserat mig för platsen där jag bor, för mig har det varit ett sätt att känna mig hemma på en ny plats. Och det finns historia överallt, vägen utanför mitt köksfönster har funnits där sedan 1600-talet – tänk att Armfeldts karoliner kan ha vandrat den vägen på väg till strid i Norge.

En något ranglig bro leder över till Sågholmen. Foto: Björn Dahlfors

En något ranglig bro leder över till Sågholmen. Foto: Björn Dahlfors

Att historieintresset är stort märks när vi vandrar runt på ön i Kvitsleströmmen som i slutet på 1800-talet var en av Jämtlands största arbetsplatser. Även lusten att berätta och inspirera är stor, hela tiden avviker vi från den vandringsstigen och Stevens ögon söker av marken, han läser de historiska lämningarna och sedan förmedlar han det.
– Det är häftigt att vara ute på våren när snön har smält och innan vegitationen blivit för hög, då syns spåren i landskapet mycket bättre, berättar Steven medan vi vandrar längs den torrlagda strandbanken. Efter en stund kommer vi fram till den gamla lastkajen som användes för att skeppa sågat timmer från ön.

Ett märkligt upplag med brädor. Vi spekulerade ett tag om det rör sig om rester från sågverket eller om det är så att det är ett gammalt erosionsskydd vid den gamla lastkajen. Foto: Björn Dahlfors

Ett märkligt upplag med brädor. Vi spekulerade ett tag om det rör sig om rester från sågverket eller om det är så att det är ett gammalt erosionsskydd vid den gamla lastkajen. Foto: Björn Dahlfors

Steven har nyligen startat facebookgruppen Historiska platser i Jämtland där han och andra delar med sig av olika platser.
– Jag har varit sjukskriven med ryggskott, det är lätt att bli uttråkad när man mest ligger så då startade jag facebookgruppen. Det har saknats en sådan grupp för Jämtland, säger Steven som även berättar att den ger utlopp för hans stora fotointresse:
– Kameran är alltid med och jag försöker komma ut i gryningen och skymningen när ljuset är bättre, foto är en hobby jag haft sedan många år tillbaka.

Steven är utbildad inom historia och arkeologi, och vid sidan av familjen och arbetet så ägnar han inte bara tid åt att läsa på om platser och besöka dem, han ägnar sig även åt att återuppleva historien. Tillsammans med andra medlemmar i den militärkulturhistoriska föreningen Jämtland Fältartilleri ägnar han sig åt så kallat reenactment, eller historiskt återskapande som det kallas på svenska. Det är ett slags skådespel där deltagarna klär sig tidstypiskt och återskapar händelser. De senaste åren har en grupp i föreningen medverkat i att återskapa slag från Stora nordiska kriget som utspelade från under 1700-talets två första decennium. De har bland annat varit i Finland och Estland.
– Det är ett sätt att återuppleva och förstå, det är ju just att förstå vad som format landet, landskapet, bygden och människorna som vi historieintresserade drivs av, säger Steven som även berättar om att det ibland kommer storpublik för att beskåda när värjor ska höjas mot himlen och när krutladdade kanoner och musköter ska avfyras.
– När vi var i Finland hade det samlats runt 10 000 personer för att titta på, jag kände mig lite som en rockstjärna.
Nu planerar gruppen för att återskapa ännu ett kapitel från Stora nordiska kriget, ett mörkt sådant sett med blågula ögon. Det är snart 300 år sedan Armfeldts Karoliner, efter Karl XII dödsbud, retirerade rakt in i döden när de överraskades av en snöstorm på väg från Norge tillbaka in i Sverige, 3 000 Karoliner dog under två helvetesdygn i gränsfjällen vid Sylarna.
– På något vis ska vi uppmärksamma det, vi vet inte riktigt hur. En idé är att vandra deras dödsmarsch över fjället ner mot Handöl, berättar Steven innan vi tar oss tillbaka till nutid och de vandringsvänliga stigarna som leder oss förbi kolmilan och disponentens bostad och fram till bilarna där vi blöta kliver in för att åka hem.

Premiär för Stevens reportage från historiska platser här i 321an är det i morgon då kommer du att få veta mycket mer om Sågholmen i Kvitsleströmmen.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an