Lina och Anders ställer in kameran och tar ännu en bild över den vackra vyn. Foto: Björn Dahlfors

Lördagsintervjun: Lina och Anders sprider fjällens skönhet

Från Millesgården i Kvitsle sprids Oviksfjällens skönhet till tusentals människor via Facebook. Far och dotter, Anders Wiklund och Lina Lidén, driver tillsammans facebooksidan Oviksfjällen, en sida som har en bra bit över 2 000 följare och det händer ofta att ett enda inlägg når över 1 000 gilla-markeringar.

När jag kör upp framför huset möter Anders mig och innan vi ens hunnit hälsa så är vi på väg till baksidan av det röda huset varifrån merparten av alla bilder till facebooksidan fotograferas.
– Landskapet har många olika element här, det blir fler olika skikt som gör bilderna intressanta, säger Anders som pekar mot fjället.
Snart kommer även Lina ut på gården och vi alla tre står och beundrar utsikten över ett böljande fält, några lador, Kvitsleviken, skogen och Oviksfjällen.
– Morfar brukade säga att om Gunnar Sträng hade förstått vilken vacker utsikt vi har så hade den beskattats, berättar Anders som är uppvuxen på gården.

Började med en blogg
Det hela började med en blogg som Anders startade våren 2006, där lade han ut bilder för att kunna dela den vackra utsikten med släkt och vänner. De första bilderna över vyn i Kvitsle tog han redan på 70-talet.
Facebooksidan som blivit deras gemensamma hobbyprojekt startade Lina i december 2009. Att sidan skulle bli en sådan succé som den är, var inget som de hade räknat med.
– Vi trodde väl att de i byn skulle följa oss, och så klart släkt och vänner, säger Lina medan Anders fyller i:
– Antalet följare har ökat stadigt, men vi har aldrig marknadsfört sidan, jag har inte ens bjudit in mina facebookvänner.
De har egentligen inga planer på att vidga projektet men varje år ger de ut en kalender.
– Den har tyvärr inte fått så stor genomslagskraft som vi hade hoppas på. Det är mest nära och kära som beställer, säger Anders medan han bläddrar i den senaste.

Rosa är nyckeln
Trots fem år av fotograferande och publicerande så är det svårt att förutse och vilka bilder som kommer få många gilla-markeringar och kommentarer. Men det finns en faktor som ofta drar lite extra uppmärksamhet till sig.
– Rosa himmel, eller rosa fjälltoppar ger mycket likes, säger Lina och får medhåll från Anders.
Den bilden som fått störst uppmärksamhet är just en sådan, fjälltoppar smekta av soluppgångens rosa ljus. Bilden har nått över 40 000 personer och gillats av fler än 3 000 personer, men ingen av de båda fotograferna särskilt nöjda med den och har en annan förklaring än just dess konstnärliga kvalitet som förklaring till framgången.
– Bilden är fotograferade och utlagd på påskafton och antagligen var det många som satt hemma då och längtade till fjällen. Varken jag eller pappa tycker att bilden är så himla bra, berättar Lina.

När jag ber dem att välja ut varsin favoritbild så är Lina säker på sin vilken bild hon gillar bäst men Anders blir lite fundersam och tycker att det är Linas bilder som är bäst.
– Synd att jag inte tycker att mina egna bilder är lika fina som Linas, men det är i alla fall jag som tagit den bilden som delats mest.
Efter en stund väljer han en bild, en skildring av landskapet i sommarnatten, månen hänger strax ovanför västfjället och speglar sig i vattnet.
Den bilden Lina väljer har en liten speciell historia. Den är fotograferad i smällkalla vintern och med ett tragiskt efterspel.
– Vi hade ett kallställt rum på övervåningen så jag kunde ha fönstret öppet en lång stund och invänta det rätta ögonblicket just innan solen gick ner. Dessvärre så hade mamma sina pelargoner på vinterförvaring i rummet och de frös ihjäl. Men konsten har sitt pris säger Lina och tittar på sin mamma som just kommit in i köket, hon verkar ha blandade känslor inför just den bilden.

Nödstativ i trädgården
Varken Lina eller Anders tycker att deras projekt tar särskilt mycket tid men de erkänner att de ofta tittar ut över fjället och försöker tyda molnens rörelser och solens gång.
– Man brukar säga att ett fotoögonblick kommer som en snigel och försvinner som en blixt. Det gäller att hålla koll på hur molnen förändras och ljuset rör sig. Händer det något dramatiskt är det bara att slänga på sig en jacka och ett par skor och ger sig ut med kameran, berättar Anders. Och om de inte hinner ta tag i stativet så har de slagit ner en stolpe i gräset som kan användas som nödstativ.
Projektet har pågått i fem år och många bilder har lagts upp på facebooksidan och en simpel reporter undrar ju förstås vad som driver dem.
– Det är gensvaret som gör mödan värd, det är så kul när en bild sticker iväg i likes, delningar och kommentarer, säger Lina.

Ett levande bevis
Att deras hobbyprojekt når långt utanför Kvitsle bevisas genom ett möte som mor i huset, Elsa Lidén, hade med en man från Göteborg på tåget.
– Jag måste bara berätta. När jag åkte hem från Stockholm i september så träffade jag en kille med en fantastisk stor väska. Han hade just lämnat sitt liv i Göteborg bakom sig, han hade separerat, sålt lägenheten och det mesta av alla ägodelar. Han skulle nu utbilda sig på Eldrimmer i Ås. Jag erbjöd honom skjuts till från tågstationen i Östersund till Ås och när vi svängt av E4 och fjällen visade sig så blev han mer än lyrisk, han frågade om det var Oviksfjällen. Jag sa att det var det och då fick jag motfrågan om jag hade sett facebooksidan?

Kameran uppställd på stativet och riktad mot fjällen. Ofta använder de teleobjektiv och stativ när de fotograferar. Foto: Björn Dahlfors.

Kameran uppställd på stativet och riktad mot fjällen. Ofta använder de teleobjektiv och stativ när de fotograferar. Foto: Björn Dahlfors.

Linas favoritbild, tagen från övervåningen i huset. Foto: Lina Lidén

Linas favoritbild, tagen från övervåningen i huset. Foto: Lina Lidén

Detta är bilden som Anders valde som sin favoritbild bland de han själv tagit. Bilden är fotograferad en sommarnatt 2012. Foto: Anders Wiklund

Detta är bilden som Anders valde som sin favoritbild bland de han själv tagit. Bilden är fotograferad en sommarnatt 2012. Foto: Anders Wiklund

Denna bilden är den mest gillade av alla som publicerats på facebooksidan, den har setts av över 40000 personer. Foto: Anders Wiklund.

Utsikten är verkligen bedårande. Foto: Björn Dahlfors

Utsikten är verkligen bedårande. Foto: Björn Dahlfors

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Lördagsintervjun: Lina och Anders sprider fjällens skönhet

 1. Det var intressant att få veta vilka som står bakom den facebooksidan.

 2. Tycker bilderna är underbara. Ser fjällen i lite annan vinkel genom köksfönstret i grannbyn Ytterocke. De är alltid lika intressanta och aldrig enformiga.
  Tack för att vi får njuta av era fina bilder
  Barbro

 3. Hej! Tack för era fina bilder. Mina föräldrar bodde några år på 70-talet i Arvesund, så det är mycket igenkänning. Arådalen-Glen är annars favoritplatsen.
  Vill gärna beställa en almanacka för nästa år igen, om ni gör en sådan.
  Anja

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an