Mattmarborna köper Mattmars skola

På Stenhammaren, onsdagen den 5 december, bildades en arbetsgrupp som ska jobba för ett köp av den nedlagda skolfastigheten

Ägare nu är Åre kommun och Årehus säljer. Ändamålsenliga lokaler till det antal barn som har behov av förskola finns nu varken i Mörsil eller Mattmar. I Mörsil finns också ett förslag att bygga ut lokalerna där som då även kommer att kunna ta emot barnen i Mattmar. Mattmarbarnens föräldrar vill förstås ha sina barn i Mattmar. Därför vill man köpa skolfastigheten och hyra ut den till kommunens förskoleverksamhet. Genom flytt till Mattmar skola (fyra gånger så stor som förskolan) får man utmärkta lokaler, och därmed minskas risken för nedläggning betydligt.

För att kommunen ska ha råd att hyra den f.d. skollokalen krävs att en förening i Mattmar köper den och hyr ut den till kommunen. Årehus’ siffror visar att en sådan lösning skulle fungera ekonomiskt väl för båda parter. Ett övertagande av skolfastigheten kan få många andra positiva effekter. Förskolan behöver långt ifrån alla 741 kvm, och därmed finns det utrymme för annan önskvärd verksamhet. Närheten till Stenhammaren bäddar för ett samarbete, bl.a. när det gäller matfrågan. Skoltomten är stor, och på sikt kanske man kan skapa ett äldreboende här, skriver man på mattmar.se.

Hitills har det lagts ett bud från en intressent att köpa skolan.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se