Erik Egervärn kåserade på Stenhammaren i Mattmar. Foto: Kent Livendahl

“Känn din hembygd” i Mattmar

Bildextra-321an/ E.A. Egervärn kåserade över hur Balzarfejden på 1600-talet påverkade Jämtland och Mattmar

Mattmars Hembygdsförenings studiecirkel i Bygdehistoria ordnade i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan en föreläsning för allmänheten om hur Balzarfejden, som utspelades under 1600-talet, påverkade Jämtland och Mattmar.

Man bjöd helt enkelt in förre riksdagsmannen, historikern mm E A Egervärn från Hallen som föreläsare. Själv vill han kalla det ett kåseri (mindre högtidligt). Platsen var Stenhammaren och det kom “mer folk än man kunde tro” som Janne Högdin sa när han hälsade alla välkommen.

Studiecirkeln har letts av Maj Bring och Janne Högdin sedan cirkeln startades för ett ett år sedan. Då hade en liknande cirkel om Utkälens bygdehistoria redan hållit på ett år under ledning av Hans Olof Nyhlén. Man kan säga att den cirkeln inspirerade Maj och Janne att starta Mattmars.

-Det är så intressant att den går inte att avsluta, berättar Maj Bring. Vi fortsätter så länge de 7-12 deltagarna vill fortsätta.

Maj Bring är mycket intresserad av hembygdshistoria. Hon har också i många år (säkert 30 enligt egen utsago) varit ordförande i Mattmars hembygdsförening tills hon för några år sedan avlöstes av Maila Lindman.

Under en timmes tid fick de ca 30 personer som kommit, lyssna på Egervärns kåseri. Allt avslutades med en frågestund och gott fika.

Fler bilder

http://vimmel.321an.se/#379

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se