Håkan Antonsson och Tomas Hansson säljer gräsmatta på rulle Foto: Kent Livendahl

Gräsodlingar i Offne

Håkan Antonsson och Tomas Hansson bildar tillsammans företaget Graminea.

Graminea är det latinska namnet för gräs. Och gräs är vad företaget har specialiserat sig på att odla för att sedan sälja gräsmatta på rulle. Odlingarna är utspridda i byarna Tossberg och Offne.

Kunderna finns i första hand i Jämtland och utefter norrlandskusten. Dels är Graminea ensamma i Jämtland om att odla gräs och dels är gräset anpassat efter det jämtländska klimatet.

I stället för att vänta på det nysådda hela sommaren är det fler och fler som köper färdigt rullgräs. Tomas berättar att Graminea använder sig av de bästa fröblandningarna marknaden erbjuder, vilket garanterar en tät, motståndskraftig och tålig gräsmatta.

När 321an hälsade på för att se dem ta upp en beställning kan man säga att det var lite i sluttampen på säsongen. September brukar vara den sista månaden då man skördar.
-Det har hänt att vi har tagit upp i oktober också men det brukar bli lite knastrigt av frost när gräset ska rullas, säger Håkan.

Man måste ta upp efter beställning då gräsmattan är färskvara och inte kan lagras. Högsäsong är det förstås på sommaren.

Gräsmatteodlingen är en delförsörjning både för Håkan och Tomas. Tomas är mjölkbonde på heltid och Håkan jobbar som bankman i Östersund.

Så ser det ut för de flesta som väljer att bo på landet; man måste försörja sig på flera sätt och vara beredd att pendla en del

Bildspel
http://vimmel.321an.se/#516

Så här går det till
Film

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se