Ett vaktelbarn i Jennys hand. Foto: Kent Livendahl

Sprätt & Flax i Ytterocke!

Jennys Sprätt & Flax är en nystartad firma i Ytterocke. Jenny är född och uppvuxen på landet och har alltid hållit på med djur.

Från början skaffade hon höns. På slumpens vägar införskaffades så småningom även ankor. Jenny har renrasiga ankor (svensk gul anka) vars gener ska bevaras. Nästa steg blev vaktlar.

”Jennys Sprätt & Flax” hanterar nu höns, ankor och vaktlar och har på kort tid skaffat sig nöjda kunder så som restaurang Fäviken, Copperhill i Åre samt Agdas Café i Mattmar. I nuläget säljer Jenny ägg och när det gäller vaktlar även djur till slakt. Vaktlar och vaktelägg är en delikatess som finns på många restaurangers meny.
”Vaktelägg smakar som vanliga hönsägg men är mycket mindre” sa Jenny Dalbys sambo när vi började tala om hennes vaktlar.
-Vakteläggen är små men innehåller mer näringsämnen än hönsäggen, menar Jenny. Alla djur kräver en väsentlig arbetsinsats men det är djur jag vill hålla på med och jag jobbar även på min sambos gård med mjölkkor här i Ytterocke.

-För mig är det viktigaste att djuren ska ha det bra, säger Jenny. Mina höns tex har ett bättre liv med mer utrymme än kraven är på de som odlar ekologiskt!

Nästa steg i företagets utveckling är att bygga ett eget gårdsslakteri. Planerna håller som bäst på att utarbetas.

Här lite bilder på Jenny och hennes fåglar:
http://bildextra.321an.se/#247

Fakta om genbanker
Jordbruksverket beskriver syftet med att bevara de olika husdjursraserna via sk. genbanker så här:
Att bevara de husdjurgenetiska resurserna finns med som ett fjärde delmål under miljömålet ”Ett rikt odlingslandskap”. Syftet med den delen av delmålet som berör husdjuren är att det ska finnas tillräckligt många individer för att på ett långsiktigt sätt säkra bevarandet av svenska husdjursraser.

De djurhållare som uppfyller kraven kan på så sätt erhålla en blygsam men dock ersättning för att bevara just sin ras. I Jennys fall är det ankor.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an