Eriko Mashiko från Japan berättar hur det var att bo och leva i närheten av katastrofen i Japan. Foto: Kent Livendahl

Eriko var rädd…

Radio-321an/… och trodde hon skulle dö! Sex mil väster om det jordbävningsdrabbade Fukushima med sitt havererade kärnkraftverk bor Eriko Mashiko med sin familj.

Eriko hälsade på Aska Staaf från Japan som numer bor i Kvitsle Mattmar. Vi träffade Eriko och med Askas hjälp fick vi en intervju i vilken hon berättade om det sorgliga som har drabbat Japan. Som om det inte var nog med tsunamin som förstörde allt i sin väg utan befolkningen drabbas också av radioaktiv strålning från det havererade kärnkraftverket som inte bara skadar direkt utan även på längre sikt.

Eriko berättar att den första tiden var alla rädda för att reaktorerna skulle sprängas och många skulle dö. Men efter ca tre månader blev folket lite lugnare när de förstod att så inte var fallet. Men strålningen slipper ingen undan. Det mest strålningssmittade området är allt norr om Tokyo.

-Nu är vi mest oroliga för vad som händer med människor och barn efter 20-30 år, efter den strålning vi utsatts för. Då först får vi svaret, säger Eriko.

Livsmedel från Fushima går idag inte att sälja i affärerna. Den radioaktiva strålningen är så hög att ingen köper.

Ingen vill längre åka till Japan så nu gör regeringen stora insatser för att folk ska börja resa dit igen. Tex ska ett stort antal människor bli bjudna på resan dit.

När det gäller frågan om kärnkraften som framtida energikälla är meningarna även i Japan delade. Några tycker att den är ett måste medan andra tycker att vi absolut inte ska ha kärnkraft.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se