Ninas och Mats VM-grisar

Under skidskytte-VM i Östersund 7 – 17 mars är det lokalproducerat griskött med hög kvalitet från Vällvikens bondgård som gäller. Åtminstone om man åker upp till toppen av termosen bredvid skidstadion och äter på restaurang Arctura. Men det är inte bara under VM. Senaste veckan bestod en del av matsedeln av råvaror från Vällvikens bondgård, fem dagar av sex.

-Det är lokalproducerade råvaror av mycket hög kvalitet. Mats och Ninas grisar är de mest hållbara som går att få tag i häromkring. Det är ju sommargrisar som går ute och har det riktigt bra hela tiden ända fram till slakt. Det är ett ofantligt bra och smakrikt griskött, uppger man från restaurangen.

-Det var en ren slump att vi fick kontakt med Arctura. De var ute och sökte efter närproducerat lammkött för cirka 4 år sedan och fick veta att vi fanns och tog kontakt. Det var där det började. Vi levererade lamm till dem i några år och en dag undrade de om vi inte kunde få till lite gris också. Det tog väl en tid innan vi fick till logistiken omkring det, för det ska ju slaktas och styckas, men nu har vi sedan några år försörjt Arctura med fläsk från riktiga utegrisar, säger Mats Jacobsson på Vällvikens bondgård.

Det ska va gött, gött gött att leva

Hur föder ni upp grisarna?

-Vi har bara utegrisar sommartid och då gör de ju lite dubbel nytta genom att böka i backen så vi kan fräsa upp och göra ny åkermark när de gjort sitt jobb. De är duktiga jordbearbetare och det blir inga små grisar heller. Slaktvikten ligger mellan 115 och 118 kilo. I år tog Arctura runt 125 stycken genom att det blev skidskytte-VM och de grisarna levererades i höstas efter slakten. Men förutom gris, köper de också nöt och lammkött från oss. På deras matsedel står dessutom att det kommer från Vällvikens bondgård och det tycker ju folk är roligt med lite lokal touch. Samtidigt är det här en pusch, inte bara för oss utan även för andra som håller på med djurhållning, att det går att hitta egna och kortare försäljningskanaler direkt från gård till konsument. Människor vill ju ha lokalproducerat idag, det kommer mer och mer, säger Mats.

Är det något särskilt om grisuppfödningen och Vällvikens bondgård du vill nämna?

Ja, det här med grisarna är ju en trevlig och jordnära drift. De gör nytta i flera led. Fläsket är ju en fantastisk produkt och det är ju så gott så det är nästan löjligt. Förutom allt annat kött vi äter i familjen så klämmer vi själva i oss nästan två grisar om året. Yngsta tjejen, när hon får bestämma käk, då är det farsans fläskgryta som gäller, skrattar Mats.

Media gruppens viktigaste uppgifter är att informera bygden om vad som händer innan det händer. Har vi fått ut informationen innan har vi gjort vårt jobb. Naturligtvis är artiklar i övrigt också helt ok, men då ska de handla om det som har relevant betydelse för människorna i Hallenbygden. Gruppen arbetar på ideell basis. Gästskribenter är mer än välkomna att skriva. Anledningen till att vi i gruppen inte skriver under med namn är att vi jobbar solidariskt för bygden i ett arbetslag mer under mottot "en för alla, alla för en."Med andra ord, ingen nämnd och ingen glömd. Vi var sex stycken från början, är nu elva och kommer att bli fler. Du är också välkommen!
Kontakta oss om du vill vara med i media gruppen.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Gemensamt utbildningsläger på Mötesplats Oviken

    Det var full fart på Mötesplats Oviken för någon helg sedan. Energirika, träningsvilliga ungdomar från basketklubbar i Bräcke, Ånge och Ragunda tränade basket och annat samt tävlade med och mot […]

  • Trafikverket anordnar åtgärdsvalsstudie för tätorten Hallen

    Trafikverket kommer den 7/5 kl 9-14 att bjuda in myndigheter, organisationer, föreningar och företag som är berörda av trafiksituationen som kan vara med och bidra till lösningar för Hallen Studien […]

  • Musikkväll med Niklas & Reneé

    Fantastisk musik, mycket folk, bra stämning … Kort sagt en underbar kväll, den på Mötesplats Oviken förra fredagen då det arrangerades en mycket uppskattad musikunderhållning med artisterna och syskonparet ”Niklas […]

  • Mot ny Vår

    Dörren till april är på väg att öppnas och sedan står det inte på förrän det är vår på riktigt och utan att vi vet ordet av så är det […]

  • Trollingen blir SM-deltävling

    I år blir Storsjötrollingen en deltävling i SM och den 28 mars var det uppstartsmöte för den 19e upplagan. Storsjötrollingen är en vitt känd och mycket populär fisketävling som i […]

  • Vägföreningen har haft möte med IP-Only

    Den 2 april gick undertecknad och kassör Jonas Högdahl runt hela byn tillsammans med Göran Jacobsson och Viktor Edlund från ip-Only. Vi tittade på allt som är söndergrävt och inte […]

  • Oklart om sportanläggningarna

    Hur gick det med Hallens sportklubb och de ifrågasatta idrottsanläggningarna i Hallen, som Åre kommun och ÅreHus sagt upp avtalet för och som vi berättade om i förra numret av […]

  • Hallens Vägförening har hållit föreningsstämma

    ”Hallens Vägförening har avhållit föreningsstämma.  Nya uppdaterade stadgar antogs och officiellt heter vi numera Hallens Väg- och Samfällighetsförening.  En ny styrelse valdes. Denna består av undertecknad, Tina Klintevall, ordförande; Jonas […]