Ninas och Mats VM-grisar

Under skidskytte-VM i Östersund 7 – 17 mars är det lokalproducerat griskött med hög kvalitet från Vällvikens bondgård som gäller. Åtminstone om man åker upp till toppen av termosen bredvid skidstadion och äter på restaurang Arctura. Men det är inte bara under VM. Senaste veckan bestod en del av matsedeln av råvaror från Vällvikens bondgård, fem dagar av sex.

-Det är lokalproducerade råvaror av mycket hög kvalitet. Mats och Ninas grisar är de mest hållbara som går att få tag i häromkring. Det är ju sommargrisar som går ute och har det riktigt bra hela tiden ända fram till slakt. Det är ett ofantligt bra och smakrikt griskött, uppger man från restaurangen.

-Det var en ren slump att vi fick kontakt med Arctura. De var ute och sökte efter närproducerat lammkött för cirka 4 år sedan och fick veta att vi fanns och tog kontakt. Det var där det började. Vi levererade lamm till dem i några år och en dag undrade de om vi inte kunde få till lite gris också. Det tog väl en tid innan vi fick till logistiken omkring det, för det ska ju slaktas och styckas, men nu har vi sedan några år försörjt Arctura med fläsk från riktiga utegrisar, säger Mats Jacobsson på Vällvikens bondgård.

Det ska va gött, gött gött att leva

Hur föder ni upp grisarna?

-Vi har bara utegrisar sommartid och då gör de ju lite dubbel nytta genom att böka i backen så vi kan fräsa upp och göra ny åkermark när de gjort sitt jobb. De är duktiga jordbearbetare och det blir inga små grisar heller. Slaktvikten ligger mellan 115 och 118 kilo. I år tog Arctura runt 125 stycken genom att det blev skidskytte-VM och de grisarna levererades i höstas efter slakten. Men förutom gris, köper de också nöt och lammkött från oss. På deras matsedel står dessutom att det kommer från Vällvikens bondgård och det tycker ju folk är roligt med lite lokal touch. Samtidigt är det här en pusch, inte bara för oss utan även för andra som håller på med djurhållning, att det går att hitta egna och kortare försäljningskanaler direkt från gård till konsument. Människor vill ju ha lokalproducerat idag, det kommer mer och mer, säger Mats.

Är det något särskilt om grisuppfödningen och Vällvikens bondgård du vill nämna?

Ja, det här med grisarna är ju en trevlig och jordnära drift. De gör nytta i flera led. Fläsket är ju en fantastisk produkt och det är ju så gott så det är nästan löjligt. Förutom allt annat kött vi äter i familjen så klämmer vi själva i oss nästan två grisar om året. Yngsta tjejen, när hon får bestämma käk, då är det farsans fläskgryta som gäller, skrattar Mats.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Hallenbygden säger nej till nya riktlinjer för bygdemedel

    Hallenbygdens föreningar nobbar Åre kommuns förslag om nya riktlinjer för bygdemedel. Det stod klart efter ett gemensamt möte på Allhuset den 19 februari där man enhälligt beslutade att inte acceptera […]

  • Håll huvudet kallt!

    Måndagen den 28 januari var det dags igen: vintertema med isvaksbad på Hallens Kyrkskola. Martin Persson, idrottslärare på skolan, förberedde årskurs 8 och 9 med teori och film om isvett. […]

  • Hallens idrottsanläggningar ifrågasätts

    Det har börjat blåsa omkring idrottsanläggningarna i Hallen. Den 20 april förra året sade Åre kommun och Årehus upp avtalet för omförhandling med Hallens sportklubb, som i drygt 18 år […]

  • Mätning av trafikflödet

    Kommer Trafikverket vidta åtgärder för att höja trafiksäkerheten i Hallen? Det är en fråga som Hallens vägförening länge kämpat för men hittills fått kalla handen. Utefter genomfartsleden, riksväg 321, råder […]

  • Ninas och Mats VM-grisar

    Under skidskytte-VM i Östersund 7 – 17 mars är det lokalproducerat griskött med hög kvalitet från Vällvikens bondgård som gäller. Åtminstone om man åker upp till toppen av termosen bredvid […]

  • Trafikverket har svarat till HBIS

    Trafikverket svarar på HBIS förslag om fartkameror på isvägen. Ärende nr 718564 Hej, Tack för ditt mejl till oss på Trafikverket. Du skriver och påtalar att isvägarna på Storsjön fick […]

  • Helgtips – Ågårdsrundan

    Åhn-Böle byalag kommer lördagen den 2 mars mellan 11-13 ordna Ågårdsrundan. Ett skidlopp med tipsrunda för barn och vuxna.Priser till alla barn. Kolbulle, korv och fika ingår i startavgiften. Barn […]

  • Äntligen dags för dans igen

    Det blir på Hallgården lördagen den 2 mars mellan 21 – 01. I förra numret puffade bygdetidningen för dansen där Hallens sportklubb står som arrangör. Dans som dans var förr. […]

Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess
Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess
Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess