Ninas och Mats VM-grisar

Under skidskytte-VM i Östersund 7 – 17 mars är det lokalproducerat griskött med hög kvalitet från Vällvikens bondgård som gäller. Åtminstone om man åker upp till toppen av termosen bredvid skidstadion och äter på restaurang Arctura. Men det är inte bara under VM. Senaste veckan bestod en del av matsedeln av råvaror från Vällvikens bondgård, fem dagar av sex.

-Det är lokalproducerade råvaror av mycket hög kvalitet. Mats och Ninas grisar är de mest hållbara som går att få tag i häromkring. Det är ju sommargrisar som går ute och har det riktigt bra hela tiden ända fram till slakt. Det är ett ofantligt bra och smakrikt griskött, uppger man från restaurangen.

-Det var en ren slump att vi fick kontakt med Arctura. De var ute och sökte efter närproducerat lammkött för cirka 4 år sedan och fick veta att vi fanns och tog kontakt. Det var där det började. Vi levererade lamm till dem i några år och en dag undrade de om vi inte kunde få till lite gris också. Det tog väl en tid innan vi fick till logistiken omkring det, för det ska ju slaktas och styckas, men nu har vi sedan några år försörjt Arctura med fläsk från riktiga utegrisar, säger Mats Jacobsson på Vällvikens bondgård.

Det ska va gött, gött gött att leva

Hur föder ni upp grisarna?

-Vi har bara utegrisar sommartid och då gör de ju lite dubbel nytta genom att böka i backen så vi kan fräsa upp och göra ny åkermark när de gjort sitt jobb. De är duktiga jordbearbetare och det blir inga små grisar heller. Slaktvikten ligger mellan 115 och 118 kilo. I år tog Arctura runt 125 stycken genom att det blev skidskytte-VM och de grisarna levererades i höstas efter slakten. Men förutom gris, köper de också nöt och lammkött från oss. På deras matsedel står dessutom att det kommer från Vällvikens bondgård och det tycker ju folk är roligt med lite lokal touch. Samtidigt är det här en pusch, inte bara för oss utan även för andra som håller på med djurhållning, att det går att hitta egna och kortare försäljningskanaler direkt från gård till konsument. Människor vill ju ha lokalproducerat idag, det kommer mer och mer, säger Mats.

Är det något särskilt om grisuppfödningen och Vällvikens bondgård du vill nämna?

Ja, det här med grisarna är ju en trevlig och jordnära drift. De gör nytta i flera led. Fläsket är ju en fantastisk produkt och det är ju så gott så det är nästan löjligt. Förutom allt annat kött vi äter i familjen så klämmer vi själva i oss nästan två grisar om året. Yngsta tjejen, när hon får bestämma käk, då är det farsans fläskgryta som gäller, skrattar Mats.

Media gruppens viktigaste uppgifter är att informera bygden om vad som händer innan det händer. Har vi fått ut informationen innan har vi gjort vårt jobb. Naturligtvis är artiklar i övrigt också helt ok, men då ska de handla om det som har relevant betydelse för människorna i Hallenbygden. Gruppen arbetar på ideell basis. Gästskribenter är mer än välkomna att skriva. Anledningen till att vi i gruppen inte skriver under med namn är att vi jobbar solidariskt för bygden i ett arbetslag mer under mottot "en för alla, alla för en."Med andra ord, ingen nämnd och ingen glömd. Vi var sex stycken från början, är nu elva och kommer att bli fler. Du är också välkommen!
Kontakta oss om du vill vara med i media gruppen.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Samtliga brandmän i Hallen säger upp sig i protest

  Samtliga 15 deltidsbrandmän i Hallen har sagt upp sig i protest mot de drastiska förändringar som Åre kommuns räddningschef Johan Blomé nyligen presenterat. Förändringar som räddningschefen baserar på statistik från […]

 • Åres Västra Storsjöbygd får tävla om statliga pengar.

  I början av 2018 kom förra regeringens landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Åre kommun för att presentera ett särskilt statsbidrag för åren 2018 – 2020. Det var en satsning som regeringen […]

 • Bli inte lurad av Bluff-Sms bedragarna

  Det skickas ut väldigt mycket bluff-sms just nu, där man påstår att ett paket till er har fastnat och man behöver “lösa” problemet. Om du ändå har drabbats av någon […]

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]