Föräldrarna i Månsåsen mötte Åre kommun

Möte om Månsåsens förskola

Det fanns tre parter på det möte som hölls i Månsåsens bygdegård/förskola den 30 mars 2017, nämligen, tjänstemannasidan, Barn- och utbildningschefen, Lottie, politikerna i Barn- och utbildningsnämnden, Emma (M), Can © och Leif ©, de sistnämnda representanter för oppositionen och den tredje som fyllde salen, föräldrar och engagerade bybor i Månsåsen.

Kvällens fråga gällde bevarande av Månsåsens förskola. Moderatorn Linnea bad alla att presentera sig och samtidigt uttrycka sin känsla inför mötet. Oro var oftast förekommande, trött, spänd, less på möten om skolor, irriterad, uppgiven, besviken, bekymrad men hopp hördes också.

Tjänstemannasidans representant, Lottie, presenterade först sin ståndpunkt. Hon ville liksom alla andra bevara förskolan men hävdade lagens bokstav. Det krävs åtminstone en förskollärare per avdelning och det som nu försiggår är ett lagbrott. Trots enträgna försök hade man inte lyckats rekrytera någon förskollärare. Barnen i Månsåsens förskola bör därför flyttas till förskolan Storsjöodjuret i Hallen så att Skolinspektionen blir nöjd.

Politikersidans representant Emma (M), som hade egna erfarenheter av ett föräldrakooperativ anförde ett motförslag. Månsåsen skulle kunna fortsätta under en viss begränsad tid medan man fortsatte sökande efter utbildad förskollärare. Oppositionens representant Can © fyllde på och talade allmänt om landsbygdens situation, hög skatt och sämre service. Han betonade att tjänstemännen har sin roll men att det är politikerna som beslutar och tar ansvar. Han utvecklade vad Emma sagt och presenterade lite olika möjligheter att behålla verksamheten medan man söker behörig personal. Ytterligare undersöka vad lagen föreskriver. Att genom samarbete med Storsjöodjurets förskola hävda tillgänglighet till förskollärare. Tillfälligt bedriva ”annan pedagogisk verksamhet” och därmed behålla barnomsorg 15 timmar, skolskjutsar och mat.

Det lokala partiet Västjämtlands väl hade skickat ett mejl, där de yrkade att förskolan bör vara kvar och föreslog att omplacera förskollärare från andra avdelningar inom Åre kommun.

Ett annat alternativ vore att tills vidare knyta Månsåsens förskola till Hallen.

Föräldrarepresentanten John-Erik tog ordet och beskrev hur överkörda och besvikna föräldrana känt sig när det kom information från kommunen. Känslan hade varit att man inte kunde bo kvar om barnen skulle flyttas. Trötta barn som knappast skulle orka tillgodogöra sig någon pedagogik. Han ansåg att saken absolut inte var färdigutredd. Man hade rådfrågat Skolverkets jurister och funnit att det finns lösningar t ex ”motsvarande utbildning”. Titta på styrkeförhållandet! Vi är många föräldrar och engagerade bybor. Ta hjälp av oss! Vi vill vara aktiva och ha inflytande.

Efter hans brandtal som följdes av en applåd infann sig känslan att det hela kanske var ett kommunikationsproblem som nu i princip var löst. Uppfattningen att en by som Månsåsen ligger i utkanten är egentligen fel. Gärdsta och Hallen med sin närhet till Östersund är i själva verket centrum i Åre kommun. Diskussionen flöt ut och kom in på strategier för byarnas utveckling, sådana fanns inte medgav politikerna, och möjligheter till avskrivna studielån och hur man kan marknadsföra jobben och locka folk till läraryrken. Regionen har en samarbetsgrupp BuZ, där rekrytering diskuteras. Lottie informerade om skolkoren.se och möjligheter att utbilda sig på distans.

Ett lättat leende spred sig över församlingen och de röster som höjdes avslutningsvis var övervägande positiva. Onsdagen den 5 april kl 9.00 kommer ett beslut att fattas och föräldragruppen i Månsåsen försäkrade att de håller koll.

Foto Kent Livendahl

 

John-Erik representerade den tredje parten - föräldrarna

John-Erik representerade den tredje parten – föräldrarna

 

 

Politiker Can Centerpartiet

Politiker Can Centerpartiet

 

 

Emma politiker (M)

Emma politiker (M)

 

Lottie representerade tjänstemännen

Lottie representerade tjänstemännen

 

 

Linnea var moderator i kväll

Linnea var moderator i kväll

 

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an