Leif Eriksson mejslar fram formen på trämärrens ben. Foto: Björn Dahlfors

Leifs trädjur sprids över landet

I Månsåsen formas träskulpturer som roar barn i hela Sverige. Just nu arbetar Leif Eriksson med en häst som ska levereras till Umeå under våren.

På tio år har det hunnit bli cirka 100 stora träfigurer. I Leif Erikssons snickeri i Månsåsen skulpteras det fram ekorrar, kor, björnar, hästar och många andra figurer. Figurerna görs i samarbete med illustratören Anders Sunesson och deras verk finns bland annat på lekplatser, i museer och på skidanläggningar runt om i landet, från Aneboda i Småland till Umeå i Västerbotten.

Första gången Anders och Leif samarbetade var det kring ett skyltprojekt där en anslagstavla skulle utsmyckas med träfiskar. Första träskulpturerna gjorde de 2004 åt Skistar. De ville skapa sagomiljö för barn i skidområdet i Björnen, liknande den miljön de redan hade i Hundfjället i Dalarna.
– Anders frågade mig om jag ville hjälpa till och på den vägen är det. Då gjorde vi björnar av olika slag som utförde jobb och sysslor som finns i fjällen – de fiskade, var skidpatrull, åkte skoter och skidor och en del annat. Just de scenerna som vi skapade där blev ljudsatta och det är kul att se hur det ibland uppstår en dialog mellan barnen och figurerna, berättar Leif.
Sedan dess har uppdragen i Åre blivit fler, Skistar har kompletterat med fler scener i både Björnen och Tegefjäll. En annan stor beställare har varit Skansen i Stockholm.
– Till Skansen har vi levererat ett tiotal olika figurer, bland annat ekorrar, de står nu på något som heter Lillskansen, säger Leif som också berättar att de levererat trädjur till en lekplats i Gamla stan i Stockholm, den invigs till våren.

Leif arbetar i verkstaden. Foto: Björn Dahlfors

Leif arbetar i verkstaden. Foto: Björn Dahlfors

Just nu arbetar Leif med en hästskulptur som kommer sluka cirka en kubikmeter trä och väga runt 300 kilo när den är klar, det är en nordsvensk som ska levereras till Västerbottens museum. När vi hälsar på i snickeriet är det dags att montera och skulptera benen. Många som gör träskulpturer arbetar med hela stockar, det gör inte Leif, han använder sågat och hyvlat virke av grövre dimension som sedan fogas samman med lim och skruvar.
– Det krävs en del planerande för att göra dem hållbara, det gäller att vara noga så att det finns någonstans att fästa ben och andra delar. Ofta ska de stå ute och de ska tåla att barn hänger och klänger i dem. Varje figur är en ny utmaning och extra utmanande är det när man ska göra en figur man inte gjort tidigare, berättar Leif Eriksson medan han mejslar av lite från trämärrens ben.
Skulpturerna görs i kärnvirke vilket gör att de står emot väta lika bra som impregnerat trä, de är tunga pjäser och när det är dags att vända på dem så tar han hjälp av Simon Åsén och hans traktor.

Allt arbete utgår från kompanjonen Anders Sunessons skisser som sedan Leif bryter ner i delar för att kunna optimera åtgången av trä och för att ge skulpturen stabilitet. Foto: Björn Dahlfors

Allt arbete utgår från kompanjonen Anders Sunessons skisser som sedan Leif bryter ner i delar för att kunna optimera åtgången av trä och för att ge skulpturen stabilitet. Foto: Björn Dahlfors

Innan några trästycken kan fogas samman eller sågas så börjar processen med att Anders Sunesson gör skisser i olika vinklar. Efter det planerar Leif för själva konstruktionen och sågar till bitar med bandsågen. När alla delar är monterade är skulpturen kantig och då grovskulpterar de med motorsåg och vinkelslip, efter det tar finskulpteringen vid och sen ska allt målas.
– Anders gör mycket av finskulpteringen, han har ett bra öga för det tredimensionella, efter det hjälps vi åt med målning, säger Leif som redan har nästa projekt planerat. Då ska han och Anders ge sig i kast med en 150 centimeter hög ekorre till en lekplats i Karlstad.
– Det är viktigt att ha koll på att det vi bygger är säkert, så att det inte finns risk att barnen fastnar, klämmer sig eller att djuren välter. Genom åren har vi lärt oss en hel del om säkerhet och ofta får vi informera de som beställer om hur reglerna ser ut, säger Leif och berättar att det exempelvis måste finnas sand eller mjukt gummiunderlag runt omkring figurerna om det finns risk för höga fall.
Och på tal om högt så är den största skulpturen de gjort en älg i naturlig storlek, den står nu i Åre. Kronan på träälgen kommer från en riktig som vandrat i skogarna runt Månsåsen:
– Det var svår att hitta en fin krona, de flesta jägare vill behålla sina finaste kronor som troféer, men till slut fick jag köpa en av Helmer Ericsson.

De flesta känner till Leif som möbelsnickare och det är något han fortfarande sysslar med även om träskulpturerna tar upp en del av hans tid.
– Det är roligt att går från det stora och grova i skulpturerna till det lilla och exakta i möbler och finsnickerier, säger Leif som vill framhålla att oavsett om det rör sig om en skultpur eller en möbel så är det roligaste med yrket att få vara med från start till mål.
– Det är en speciell känsla att komma hem till någon och montera det man jobbat med, samma sak gäller med djuren och det händer att vi åker iväg och deltar när olika miljöer ska invigas, avslutar Leif Eriksson.

Leifs egna bilder

Denna dragspelsspelande björn sitter i Björnen i Åre. Foto: Leif Eriksson

Denna dragspelsspelande björn sitter i Björnen i Åre. Foto: Leif Eriksson

Dessa ekorrar finns på Skansen i Stockholm. Foto: Leif Eriksson

Dessa ekorrar finns på Skansen i Stockholm. Foto: Leif Eriksson

Stora träskulpturer kräver lyfthjälp, grannen Simon Åsén och hans traktor är uppskattads hjälp. Foto: Leif Eriksson

Stora träskulpturer kräver lyfthjälp, grannen Simon Åsén och hans traktor är uppskattads hjälp. Foto: Leif Eriksson

Denna grodan finns på Skansen i Stockholm. Foto: Leif Eriksson

Denna grodan finns på Skansen i Stockholm. Foto: Leif Eriksson

Varsågod, detta reportaget bjuder vi på!

Denna artikeln publicerades ursprungligen i 321an Magasin, vill du prenumerera så klicka här. Nästa nummer har tema Odling och trädgård och kommer ut vecka 17.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Åres Västra Storsjöbygd får tävla om statliga pengar.

  I början av 2018 kom förra regeringens landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Åre kommun för att presentera ett särskilt statsbidrag för åren 2018 – 2020. Det var en satsning som regeringen […]

 • Bli inte lurad av Bluff-Sms bedragarna

  Det skickas ut väldigt mycket bluff-sms just nu, där man påstår att ett paket till er har fastnat och man behöver “lösa” problemet. Om du ändå har drabbats av någon […]

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]

 • Lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan

  Välkommen till lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan den 22 juli kl 22:00 Andreas Renström, Vår nya kantor spelar fiol.vi får lyssna till texter och dikter om sommar och liv. Lions […]

 • Sommarprogrammet 2019 finns nu att läsa online

  Sommarprogrammet som delas ut till samtliga i hallenbygden samt även till turistbyråer och andra informations platser i Jämtland finns nu att läsa här: Sommarprogrammet 2019

 • Hyllad Storsjötrolling i Hallen

  Den artonde upplagan av Storsjötrollingen, som också var deltävling i SM är över. Segrare i SM-klassen där sju båtar deltog blev Team FIS från Färgelanda/Strömstad och i huvudtävlingen som totalt […]

 • Den artonde upplagan av Storsjötrollingen är SM-deltävling.

  Nu är årets Storsjötrolling igång. Prick klockan åtta i går morse, torsdagen den 4 juli sköt Ove Jonsson från Hallen startskottet med sin älgstudsare. 63 trollingbåtar lämnade hamnen i Hallen […]

 • Glada simskoleelver i Hallen

  Så var årets simskola till ända! Det har varit två intensiva veckor med simtag. -Oj oj glöm inte bentagen och så armarna också! Så många duktiga barn som kämpat och […]