Park i Hallen

Full fart på Årehus anläggning av park i Hallen hösten 2020 Foto Håkan Toresson

Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men inom ett par tre veckor räknar bolaget med att parken ska bli klar.

Det var under förra hösten som Årehus i en första etapp började anlägga en park mellan äldreboendet Bjurgården och riksväg 321 i centrala Hallen. En park med belysning, boulebana och Pergola. Grävning och grundarbeten genomfördes och direkt efter vintern var det tänkt att etapp två skulle följa med slutarbetet så parken kunde bli klar till sommaren. Nu är det bara några dagar kvar till midsommar och det enda som hänt är att ogräset växer sig allt högre på området. 321an ringer upp Årehus fastighetschef Hans-Olov Bergström och frågar varför?

-Den här sommaren är inte lik någon annan, vi har haft jättebekymmer att få fram entreprenörer och material. Alla jobb vi håller på med eller planerat har därför blivit starkt försenade och det gäller i hela kommunen. Det har till och med fattats kylskåp till lägenheter. Gångarna i parken i Hallen skulle varit asfalterade vid det här laget, men det är samma problem med det. Det jag kan säga som tröst är att det håller på att lossna och vi är precis på gång att börja för att göra klart, berättar Hans-Olov.

Så här såg det ut hösten 2020 efter etapp ett av Årehus
parkanläggningsarbete i Hallen
Foto Håkan Toresson
Skulle varit klar till sommaren – men nu
växer bara ogräset Foto Håkan Toresson

Det var många Hallenbor som under senare delen av förra året lite yrvaket upptäckte att det höll på att hända något med marken utanför äldreboendet, Bjurgården och Fjällvinden. I åratal hade den legat outnyttjad som en tråkig vildvuxen gräsplätt och byborna hade lika länge funderat över varför den inte använts till något vettigt. Varför inte uteplats för de äldre, lekplats för de yngre eller odlingar av olika slag. Funderingarna har varit många, men i fjol tog Årehus som äger marken helt överraskande tag i frågan. Mia Torgersson som jobbar på äldreboendet berättar.

– Personalgruppen fick frågan om vi hade någon idé och ritade därför upp ett förslag som vi lämnade in till Årehus i början av förra sommaren. En ganska detaljerad skiss med slingrande gångar, parkbänkar, belysning, planteringar med gräs, blommor, porlande vatten, boulebana och en Pergola. Ett litet hönshus blev också inritat i förslaget eftersom kontakten med djur är välgörande för de äldre, berättar Mia.

Så här såg det ut i höstas efter etapp ett av Årehus anläggningsarbete av parken i Hallen
Foto Håkan Toresson

Hans-Olov Bergström hade själv länge sett den tråkiga och outnyttjade gräsytan varje gång han varit i Hallen och blev glad över förslaget som Årehus också beslutade att genomföra. Allt utom hönshuset. Etapp ett genomfördes under hösten och i etapp två direkt efter vintern skulle gångar asfalteras, buskar och träd planteras, sådd av gräsfrö och en blandning av vackra ängsblommor och på Pergolan med sina glesa väggar skulle slingrande klätterväxter anläggas. Det skulle i sommar bli möjligt för de äldre att ta sina rullatorer och gå runt på gångarna eller sätta sig en stund på en parkbänk. Ung som gammal var alla välkomna att använda parken, kanske ett möte mellan generationer, spela boule eller hitta svalkande skugga i Pergolan.

-Trots alla förseningar räknar vi med att parken ska kunna bli klar om ett par tre veckor och då är det ju ändå en hel del kvar av sommaren, säger Hans-Olov Bergström.

Håkan Toresson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an