Det våras för Hallens hälsocentral

Foto: Håkan Toresson

Efter år av väntan har Hallen äntligen fått en fast läkare till hälsocentralen. Likaså en nyanställd fotvårdare plus e-tjänsten ”Primärvård On Line.” Det var enhetschefen Ulla Tysk som själv tog kontakt och berättade om de goda nyheterna.

-Vi har länge försökt rekrytera fast läkare till Hallen, desto roligare när det lyckas. Doktorn, som började första Mars är en erfaren distriktsläkare, stationerad på plats i Hallen och kommer att jobba sjuttio procent, tre dagar i veckan, tisdag till och med torsdag. Vi har sedan i höstas också en läkare från Järpen som tjänstgör en dag i veckan, på måndagar. Dessutom en ST-läkare varje tisdag som är under utbildning och bor i Hallenbygden, berättar Ulla.

När den privata fotvården i Hallen lades ner för en tid sedan anställde Åre Närvårdsområde en egen fotvårdare med tjänstgöring i Åre och två dagar i veckan på hälsocentralen i Hallen.

-Det som är så roligt är att vi nu kan erbjuda allt under samma tak, även fotvård. Vi har renoverat och gjort i ordning ett särskilt specialutrustat rum för det, säger Ulla.

Enhetschefen Ulla Tysk ringde själv upp och berättande de goda nyheterna
Foto: Håkan Toresson

Vad innebär ”primärvård online”?

– Förutom att ringa till hälsocentralen på vårt vanliga nummer för rådgivning eller tidsbeställning, kan vi nu erbjuda våra patienter möjlighet att genom en e-tjänst skriva svar på frågor för att få egenvårdsråd eller chatta med en sjuksköterska, förklarar Ulla och sammanfattar hälsocentralens övriga tjänster som ingår i vårdvalet. 

-Läkare, mödra- och barnavård, fotvård, två distriktssköterskor, diabetessköterska, barnmorska, undersköterska, sjukgymnast och dietist. Dessutom tillgång till den psykosociala enheten i Järpen där det förutom besök går att föra samtal på distans via digital teknik.

Hur går det med Covid-vaccinationerna?

Ja, där måste jag hänvisa till sjukvårdsupplysningen 1177 för att följa de nationella riktlinjerna. Jag kan ändå meddela att när vaccinationerna kommer igång på allvar så kommer vi att vaccinera i en större lokal för att undvika trängsel och det blir i Gillesalen på Hallgården, berättar Ulla.

Ramona Lindberg, som sitter med i ett utvecklingsprojekt för bygden och bor med två barn och sambon Mikael i Ågårdarna, blir oerhört glad över nyheten om den nya distriktsläkaren.

-Det är ju jätteroligt. När du ringde och ville berätta om hälsocentralen trodde jag först att det var något vi måste försvara oss mot som vanligt, men det här är ju precis tvärtom. Det är exakt vad vi behöver och något vi pratat mycket om i utvecklingsprojektet. Samhällsservicen är jätteviktig att kunna lita på och en förutsättning för utveckling. Att kunna gå till samma läkare varje gång är tryggt och bra. Man behöver ju inte dra samma historia och presentera sig varje gång, säger en uppenbart glad Ramona.

Håkan Toresson

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an