asdasd

Pressmeddelande Första mässhaken skapad med nunotovningsteknik?

Får Västra Storsjöbygdens Församling i Västjämtland landets första mässhake utförd i tekniken nunotovning?

Åsa Ganell, konsthantverkare i Mörsil, färdigställde i våras den vita mässhake som, vid mässan söndagen den 30 augusti, ska invigas i Mattmars Kyrka. Invigningen var planerad till påskdagen, men blev p g a coronapandemin uppskjuten. Mässhaken kommer efter invigningen att ha sin funktion i Hallens Kyrka.

”Nuno” är det japanska ordet för tyg/textil, och när ull tovas ihop med tyg så kallas det för nunotovning. Tekniken ger, till skillnad från ”gamla tiders” tovning, ett lätt, tunt och smidigt material med möjlighet till vacker ytstruktur. Att tova ihop ull med tyg utvecklades av australiensiska Polly Stirling omkring 1992, och den nu aktuella mässhaken kan vara landets första i tekniken.

I mässhaken utgör kombinationen merinoull och siden både själva plagget och den applicerade dekorationen. Bottentyget för tankarna till skarsnö och vitt är i kyrkans värld uppståndelsens och livets färg. Utsmyckningsmotivet är utformat som ett kors, med mönster- och färginspiration från kyrkans ljusbärare från 1995. Just denna korsform har rötter i den tidiga kyrkan. Dessutom kan man associera till de ledkryss som syns i de näraliggande fjällen.

För frågor rörande mässhaken, kontakta Åsa Ganell:

ganell – textil, färg, form
asa@ganell.se
070-638 12 35
fb: ganell – textil, färg, form
www.ganell.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se