Glámusiken och Trollingen inställd. Flera föreningar håller årsmöten på webben.

Sommaren står för dörren och hoppas att coronaeländet ska vika undan så vi kan få leva som vanligt. Det ser tyvärr inte så lovande ut. Storsjöyran och flera andra evenemang har ställts in och nu har också arrangörerna för Glámusiken och Storsjötrollingen av förklariga skäl kastat in handduken.

Glámusiken är helt inställd och där siktar man nu på 20-årsjubileum nästa år istället. När det gäller trollingen är det den publika delen med festen i dagarna tre som får stryka på foten. Inget tält, ingen restaurang, ingen musik. Själva fisketävlingen kanske kan hållas, men det får vi besked om senare.

En del årsmöten i bygden har också blivit uppskjutna på framtiden. Folkhälsan går före. Mes med teknikens hjälp kunde ändå HBIS hålla årsstämma den 19 april via ”teams” som ett webb- och telefonmöte. Ser vi på den nya styrelsen som valdes under årsstämman kan vi glädjande nog konstatera en spridning över nästan hela bygden. Ordförande: Håkan Toresson Bäck, Vice ordförande: Jonas Högdahl Hallen, Kassör: Jonas Haggren Trappnäs. 1:e sekreterare: Annika Borgh Högsta, 2:e sekreterare: Helen Toresson Bäck, övrig ledamot: Bo-Inge Engelbrektsson Höla. Suppleanter: Hans Boström Höla, Johanna Eriksson Hallen, Linda Elf Böle/Ågårdarna, Gunnar Jansson Häljesund, Jacob Eiserman Häljesund (ersättare för Annika Borgh) och Åke Granlöv Hallen.

Text: Håkan Toresson

Verksamhetsberättelse 2019 till årsmötet 2020:

 1. Utgivning Sommarnumret.
 2. Utgivning bygdetidningen ”Det Händer i Hallenbygden” varje månad med sedvanligt uppehåll i juli.
 3. Genomfört Storsjötrollingtävlingen i samverkan med Hallens skoterklubb.
 4. Utvecklingsarbetet med den tidigare startade hamnsektionen har fortsatt under året.
 5. Deltagit i Åre kommuns Bygdeutvecklingsberednings utlysta dialogmöte på Hallgården i september angående Bygdebudget om 300 000 kronor, lämnat in förslag, deltagit vid omröstning och konstaterat att vi vann omröstningen med bästa förslag vilket innebar att vi från årsskiftet 2019-2020 genomför ”Behovsinventering för utveckling i Västra Storsjöbygden.”
 6. HBIS tog aktiv del när konflikten mellan Åre kommun och Hallens räddningstjänst blossade upp under hösten 2019. Bland annat genom adjungerade ledamoten i styrelsen Jonas Högdahl och ordförande Håkan Toresson, där den senare fungerade som moderator vid stormötet på Hallgården den 8 oktober. Konflikten löstes genom förhandlingar en tid därefter.
 7. Organiserat och genomfört prioriteringsmöten med Hallenbygdens organisationer avseende bygdemedel.
 8. Under året har två representanter för HBIS, Leif Andersson och Ingemar Eriksson, deltagit i ett kommunövergripande arbete med nya kriterier för bygdemedel. Delrapport har lämnats och arbetet fortsätter enligt uppgift.
 9. HBIS har erhållit nya pengar via bygdemedel för ett fortsatt arbete med vårt eget projekt, spår och leder i Bydalsfjällen/Oviksfjällen. Likaså har hamnsektionen erhållit bygdemedel för vidare utveckling av hamnen.
 10. Under de två år som nu gått efter att Årehus och Åre kommun sade upp avtalet med Hallens sportklubb, för omförhandling, gällande Hallgärdets idrottsanläggningar har HBIS också här tagit aktiv del och kontinuerligt fört samtal med parterna för att medverka till en överenskommelse. Tyvärr kan vi konstatera att vi inte lyckats få parterna att närma sig varandra. Ingen lösning har nåtts.
 11. HBIS har uppvaktats för att verka för en ungdomslokal i Hallenbygden.
 12. HBIS har haft månatliga styrelsemöten arbetsmöten, förutom under juli månad.
 13. Allhuset har hållits tillgängligt som normalt med uthyrning till Åre kommun för biblioteksverksamhet, Röda korset, Kupan samt för privata företag och personer. HBIS har också hållit öppet på särskilda tider med service och tjänster till medlemmar, övrig allmänhet och föreningar. Exempelvis upplåtit lokalerna för olika möten.
 14. Av ekonomiska skäl såg styrelsen i mars sig tvingad att lägga ner bygdetidningen ”Det händer i Hallenbygden.”  

Styrelsen för Hallenbygden i Samverkan.

Verksamhetsplan för kommande verksamhetsår:

 1. Integrerat utvecklingsarbete tillsammans med Bydalsfjällen.
 2. Integrerat utvecklingsarbete tillsamman med Åre kommun.
 3. Utveckla medlemsarbetet samt kontakt och relationer med föreningar och företag i hela Hallenbygden.
 4. Utveckla hamnen och båtverksamheten i Hallen, integrerat med Arvesund och Vällviken om intresse finns.
 5. Upprätta skriftligt avtal med Hallens skoterklubb avseende Storsjötrollingen.
 6. Arbeta vidare med infopointen samt se över framtida informations- och marknadsföringsskrifter för besöksnäringen.
 7. Utveckla webben och se över behov, underlag och ekonomi för ytterligare utgivning av bygdetidningen ”Det Händer i Hallenbygden.”
 8. Utgivning av Hallen/Marby-krönikans utgåvor 2019 och 2020, gällande åren 2018 och 2019 senast i december 2020.
 9. Kalla till offentliga möten med ungdomar, föräldrar och intresserade för att starta upp projekt för ungdomslokal.
 10. Fortsatt drift av HBIS spår-och ledprojekt i Bydalsfjällen/Oviksfjällen med anslagna bygdemedel. Öppna för större och bättre samverkan med Bydalsfjällens aktörer.
 11. Delta som partner i Åre kommuns projekt ”Hållbara spår och leder i Åre kommun.”
 12. Fullfölja bygdeprojektet ”Behovsinventering för utveckling i Västra Storsjöbygden.” Anslaget 300 000 kronor ursprungligen från Tillväxtverket.
 13. Se över möjlighet till projektpengar för olika ändamål inom HBIS målramar, från exempelvis fonder, stiftelser, leader, stat, region och kommun.
 14. Upprätta månadsrapporter utifrån HBIS pågående verksamhet.
 15. Datera upp och utveckla hemsidan Hallenbygden.se

Styrelsen för Hallenbygden i Samverkan

Erbjudande!

Är din förening medlem i HBIS så erbjuder vi nu kostandesfri hjälp att ordna möten på webben.

Kontakta oss på info@hallenbygden.se eller ring 070-594 92 79.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sommarprogrammet 2022

  Ett späckat sommarprogram med aktiviteter i och utanför bygden. Klicka här för att läsa! Trevlig sommar och läsning!Önskar vi i Redaktionen

 • Sommarinformation till Hallenbygden

  Trots att biblioteket i Allhuset i Hallen kommer att vara helt stängt för semester mellan den 27 juli till och med den 17 augusti och i övrigt öppet enbart onsdagar […]

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

 • Velvet Insane släpper ny singel på fredag (14/5)

  Jonas Eriksson som sjunger i bandet är från Hallen. Velvet Insane slår sig samman med Dregen & Nicke Andersson på ny singel Det svenska rockbandet Velvet Insane går wam bam […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an