Det var länge sedan det var så mycket folk på Hallgården när bygdeborna gick man ur huse för att försvara sin räddningstjänst. 263 noga räknat mötte upp. Foto: Jonas Högdahl

Konflikten mellan Åre kommun och räddningstjänsten i Hallen löst!

Konflikten mellan Åre kommun och personalen på Hallens räddningstjänst är nu efter två månaders oviss väntan och förhandlande äntligen löst! Brandmännen tog igår kväll tillbaka sina uppsägningar efter ytterligare förhandlingar på stationen i Hallen med kommunens räddningschef, Johan Blommé. Parterna kunde till slut enas om en överenskommelse som upphäver konflikten. En överenskommelse som av en lycklig tillfällighet också kunde firas direkt på plats eftersom Lions club just denna kväll kom med fyra representanter för att visa brandmännen sin uppskattning genom att bjuda på tårta.

-Vi bjöd på tårta för att stötta och uppmuntra för att de kämpar så väl och gör ett gott jobb. Vi är själva också måna om att kunna behålla vår trygghet, säger Eva Egervärn, president för Lions i Hallen/Oviken. Hon kom i sällskap med Rut Folkesson, Siri Nilsson och Karin Andreasson. 

 Det var efter ett APT-möte den 16 september, (arbetsplatsträff) där Åre kommuns nytillträdde räddningschef, Johan Blommé, aviserade så kraftiga försämringar för Hallens räddningstjänst att hela styrkan på 15 personer valde att tre dagar senare säga upp sig eftersom de inte såg någon möjlighet att kunna fullfölja uppdraget som deltidsbrandmän längre. Bland annat skulle bas- och släckbilen bort, bemanningen på IVPA (i väntan på ambulans) minskas samt begränsade resurser i övrigt genom lägre bemanning vid utryckning än vad de själva normalt tillämpar.

-Att åka ut på ett larm och riskera att inte kunna göra jobbet inför befolkningen är inget vi kan göra med hedern i behåll och därför såg vi ingen annan utväg än att säga upp oss för att markera, säger Pär-Örjan Pålsmarker, en av stationens styrkeledare.

Styrkeledare Pär-Örjan Pålsmarker vid Hallens räddningtjänst visar delar av bas- och släckbilens rikhaltiga utrustning. Han är lättad över att man nu nått en överenskommelse med Åre kommun för att jobba vidare. Foto: Håkan Toresson.

Uppsägningstiden på tre månader innebar att det vid gårdagens förhandling bara var en månad kvar och där tiden skulle löpa ut en knapp vecka före jul med risk för en obemannad räddningsstation.

-Läget var spänt kan man säga. Det går inte att bygden står utan räddningstjänst under jul och nyår och därför känns det extra skönt att vi lyckades nå en överenskommelse, säger en lättat Pålsmarker.

Efter överenskommelsen står det nu klart att inga bilar kommer att röras förrän tidigast 2024. Bas- och släckbilen blir kvar och troligen kommer också en nyare tankbil om något år. När det gäller IVPA-larm åker de som vanligt i väntan på en risk- och konsekvensanalys och vid utryckning i övrigt har de fått okay från räddningschefen att åka ut flera förutom själva jourstyrkan. Detta för säkerhetens skull och kunna stötta varandra. Visar det sig att de inte behövs återvänder de hem och tar heller inte betalt.

-Blommé kan nog bli en bra chef på sikt och nu tror jag att han lärt sig något viktigt. Att prata med sin personal och inte tro att han kan göra precis som han vill, avslutar Pär-Örjan Pålsmarker.

Fotnot: Som tack för allt stöd under konflikttiden kommer brandmännen att närvara vid skyltsöndagen i Hallen den första december. Åtminstone barnen har nog stora chanser att få åka lite brandbil.

Håkan Toresson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an